Narodna vjerovanja: Svaki dan u sedmici ima svoje značenje

0
Radiosarajevo.ba
Narodna vjerovanja: Svaki dan u sedmici ima svoje značenje
Foto: Pexels / Ilustracija

Dan u kojem ste rođeni umnogome može da vam odredi sudbinu, tako kažu narodna vjerovanja.

Od davnina narod vjeruje da je svaki dan pogodan za određene stvari, ali isto tako da postoji i ono što ne smijete raditi, ukoliko želite da izbjegnete probleme.

PONEDJELJAK

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Smatra se najsretnijim danom u sedmici. Vjeruje se da će dijete koje se tada rodi imati mnogo uspjeha u životu. Ovo je pogodan dan za novi posao. Ono što bi trebalo da izbjegavate ponedeljkom su duga putovanja. Takođe, ne nikako nemojte uzimati i davati pozajmicu, jer se vjeruje da dug neće biti vraćen i da će pare propasti.

UTORAK

Ovaj dan važi za najbaksuzniji. Smatra se da djeca rođena na ovaj dan neće imati lak život. Ne savjetuje se da se ovog dana otpočinje bilo kakav posao. Nije preporučljivo ugovarati ženidbu ili udaju. Utorkom se ne pravi vjenčanje, ne pere veš. Vjeruje se da ne treba ni da se šiša niti sijeku nokti.

SRIJEDA

Ubraja se u sretne dane kada se može otpočinjati posao, kretati na put, a djeca rođena tog dana biće napredna i zdrava. U nekim našim krajevima srijedu zamišljaju kao sveticu, pa se može čuti i izraz Sveta srijeda, kojoj se obično zavjetuju bolesnici.

ČETVRTAK

Ovo je najljepši dan u sedmici! U narodu se nerijetko kaže: "Svi su dani dobri, a četvrtak ponajbolji". Tim danom se obavljaju pripreme za svadbu, izlazi se u njivu na oranje, a posebno se cijeni četvrtak od proljeća pa do žetve, od Velikog četvrtka do Spasovdana. Djeci rođenoj u ovom danu će sve lako ići. Ukoliko ste nešto dugo željeli da uradite, obavezno počnite na četvrtak. Tako su vam mnogo veće šanse da vam se želje ispune, kažu narodna vjerovanja.

PETAK

Dan kada se sve započeto završava. Ništa ne pozajmljuje! Tada se na trpezu ne iznosi bilo šta od mljeka, da vuci ne bi klali stoku i napadali čobane. Prema vjerovanju, petkom se ne treba češljati, jer će vas boljeti glava, a kosa će vam brzo posjediti. Hrišćani poste petkom, jer je tog dana Isus Hrist razapet na krst.

SUBOTA

Subota se posvećuje pokojnima. Tada bi trebalo da se obiđu i srede grobovi, kao i da se zapale sveće za pokojne.

NEDJELJA

Za hrišćane je nedjelja sveti dan. Oblači se svečano odijelo, odlazi u crkvu, ne radi se ništa, i odstupanje od toga smatra se da treba biti kažnjivo. Nedjelja služi za odmor i druženje sa porodicom i prijateljima. Nedelja je dan kada je Hristos vaskrsao, piše Direktno.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije