Napadaju vas ose? Ove stvari bi mogle biti razlog toga

0
Radiosarajevo.ba
Napadaju vas ose? Ove stvari bi mogle biti razlog toga
Foto: Arhiv / Ilustracija / Stršljen

Ose mogu biti korisne u vrtu, ali za alergičare predstavljaju opasnost. Iako im naši vrtovi predstvaljaju prirodnu okolinu koja im nudi hranu i zaklon, postoji velika vjerovatnost da ih upravo mi, svojim radnjama i navikama, privlačimo u svoja dvorišta.

Hrana na otvorenom

Jedna od učestalih pogrešaka je ostavljanje hrane bez nadzora na otvorenom. Outdoor Guide piše kako su ose uglavnom mesojedi, ali zbog relativno kratkog životnog vijeka, s godinama postaju lude za ugljikohidratima i šećerom.

Šećer u hrani oponaša nektar iz cvjetova, samo što je u slučaju slatkih pića i drugih desertnih namirnica puno snažniji nego što je u cvijetu. Što je hrana slađa, to će više osa privući. Međutim, i dalje trebaju proteine ​​da prežive, zbog čega ćete ih također vidjeti kako lete i nad mesnim jelima.

Koje su povlastice i olakšice pri kupovini prve nekretnine u BiH?

Koje su povlastice i olakšice pri kupovini prve nekretnine u BiH?

Stoga pripazite da je hrana prekrivena, da je dalje od izravne sunčeve svjetlosti i da prebrišete ostatke hrane i pića sa stolova. Također, redovno čistite dvorište i prikupljajte otpale voćke jer će ih i one, posebno kad krenu trunuti, privući.

Pukotine

Ose se vole držati podalje od vremenskih nepogoda i grabežljivaca poput ptica, paukova i žaba. Kao takve, pronaći će najneprikladnija mjesta za izgradnju svojih gnijezda. To uključuje sva mjesta oko vaše kuće ili garaže koja nisu pravilno zabrtvljena.

Ako ste se ikada zapitali zašto ili kako su ose dospjele na određena mjesta, vjerovatno je to zato što negdje postoji pukotina. Omiljena mjesta gdje ose grade gnijezda su ispod prozorskih dasaka ili na strehama.

Ne samo da su dobre i skrivene, već je izolacija u zidovima ili na tavanu savršen materijal za izgradnju gnijezda. Ako ih čujete unutar svojih zidova, velike su šanse da su ušli putem nekog nepoznatog prolaza, odnoso pukotine.

Odjeća svijetlih boja

U toplijim mjesecima ljudi prirodno žele nositi svjetlije boje. One lakše reflektiraju sunčevu svjetlost i prikladnije su za ovo godišnje doba. Međutim, ako u blizini ima osa i stršljena, nošenje svjetlijih boja zapravo bi moglo biti velika pogreška.

Kao i mnoge druge insekte, ose privlače svjetlije boje. Osim što obećavaju nektar, boje su ono što ih privlači u biljke. Dakle, ako nosite svjetlije boje, veća je vjerovatnost da ćete nalikovati vrstama cvijeća iz kojih vole izvlačiti šećer i da će vas pratiti uokolo. Dakle, ako nosite narančasto, žuto, crveno ili jarko plavo, ose vjerovatno idu prema vama. Ako nosite tamnije ili neutralnije nijanse poput sive, smeđe, žutosmeđe ili kaki, manje su skloni petljati se s vama.

Jaki parfemi

Osim boja, još jedna stvar koja privlači ose i druge insekte je miris cvijeća. Isto tako, ako nosite neki parfem, vrlo je vjerovatno da će ih i to privući. Što je jači miris, to će vas ose više privući. To je zato što se ti mirisi ne pojavljuju u prirodi, pa će ih zaintrigirati ovaj novi miris koji je ušao na njihov teritorij. Najbolji način da odvratite ose od dolaska do vas dok ste vani je da ne nosite miris. Ovo pravilo vrijedi i kada kampirate ili planinarite, jer miris može privući druge neželjene štetočine.

Miris otpada

Plastične kante za smeće na kotačiće koje se mogu napuniti tokom sedmice i otkotrljati do kraja prilaza na dan odvoza izvrstan su način da pločnik bude uredan i da nam se ose ne približavaju. Jer ostavljanje smeća vani, osobito ljeti, privlači ose.

Zapamtite, ose su i mesojedi i ljubitelji šećera. S obzirom na to da je većina onoga što završi u smeću otpad od hrane, oni će pohrliti na njega zbog količine mirisa koje ispušta, od šećera do trulog mesa. Što je smeće bolje pokriveno, to će manje privlačiti ose.

Dostupna voda

Ako ste se ikada kupali u bazenu ljeti, bez sumnje ste naišli na ose koje zuje iznad površine vode. Ako ste se ikada zapitali zašto, to je zato što je osama, baš kao i nama, potrebna voda za preživljavanje, kao i nama.

Stoga se često mogu vidjeti na jezerima, ribnjacima, rijekama, lokvama, pa i bazenima. Čak i ako je riječ o vodi s klorom, koju nedvojbeno ne mogu piti, privući će ih miris. Jedan od načina da ih držite podalje od bazena je izgradnja druge vodene strukture u vašem domu, bilo da se radi o šarmantnoj vrtnoj fontani, kupki za ptice ili jezercu.

Rupe u travnjaku

Postoji mnogo različitih vrsta osa, od kojih će se neke smjestiti u vašem dvorištu. Neke će izgraditi svoje domove od drvne mase, a druge će kopati tunele ispod vašeg travnjaka. Učinit će to ako već postoje vidljive rupe koje su ostavile krtice ili druga stvorenja koja kopaju jer to znači manje posla za ose. Zbog toga biste s vremena na vrijeme trebali provjeriti svoj travnjak i popuniti te rupe. Istina je da te rupe nije uvijek lako vidjeti, ali ose se radije ukopavaju u područjima gdje nema puno busenja s kojim bi se mogli boriti, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije