Nakon što joj je nateklo lice, curica nije mogla disati ni govoriti

2
Radiosarajevo.ba
Nakon što joj je nateklo lice, curica nije mogla disati ni govoriti
Foto: Facebook / Djevojčica sa osipom na licu

Jedna majka je podijelila hitno upozorenje nakon što je njezina šestogodišnja kći pretrpjela trovanje opasnom biljkom u njihovom vrtu.

Chavana Neuweg je apelirala na roditelje da budu izuzetno pažljivi kako bi izbjegli reakcije poput one koju je doživjela njezina kći.

Situacija je eskalirala nakon što je primijetila osip na licu djevojčice. Uskoro su se natekli oko, uho i cijelo lice, a osip s mjehurićima nije pokazivao znakove olakšanja. Problemi s disanjem i letargija su se počeli javljati, potičući odlazak kod liječnika.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Chavana je putem društvenih medija upozorila druge na opasnosti ovog bilja te ih pozvala da budu svjesni simptoma.  

"Ovo je vjerojatno najvažniji post koji ću ikada napisati ovdje. Ne mogu dopustiti da prođe nijedan trenutak bez upozorenja drugih obitelji, kako bi bili obaviješteni. Ovo je posebno bitno jer bi to moglo spasiti život mog djeteta i svakako će i vama donijeti korist ili barem malo informacija. Stoga vas ljubazno molim da pažljivo pročitate ovo i ozbiljno shvatite. Doslovno se molim za sigurnost svog djeteta, piše Mirror, prenosi Slobodna Dalmacija.

Sve je počelo kada je moja šestogodišnja kćer počela razvijati osip na licu. Imala je snažnu alergijsku reakciju na ubode insekata, pčela i kontakt s određenim biljkama, no ovo je brzo napredovalo. Takvi osipi na njezinu tijelu nisu bili rijetki pa smo koristili uobičajene metode liječenja poput Benadryla, hladnih obloga, zobene kaše za kupke i slično.

Prehlada, gripa ili alergijska reakcija: Kako prepoznati simptome i pravilno ih liječiti

Prehlada, gripa ili alergijska reakcija: Kako prepoznati simptome i pravilno ih liječiti

Međutim, osip se širio i počeo je poprimati ozbiljnije dimenzije. Do sljedećeg jutra, njezine oči, uho i cijelo lice bili su natečeni te prekriveni osipom s mjehurićima. Njezine respiratorne poteškoće su eskalirale, a ona je djelovala pospano i iscrpljeno. Odveli smo je liječniku, gdje je dijagnosticirano trovanje. U to vrijeme nismo bili sigurni gdje je i kako mogla doći u dodir s otrovom. Tokom dana se osip nastavljao širiti, a lice joj je ostalo izuzetno natečeno. Nije mogla normalno govoriti, a gotovo cijeli dan je provela u snu.

Otrovna Kukuta

Odlučili smo pretražiti naše imanje kako bismo otkrili uzrok tako jake reakcije. I pronašli smo je. I bili smo zaprepašteni. Naše imanje (kao i sva susjedna imanja) bilo je prekriveno s velikim brojem izuzetno opasnih biljaka poznatih kao otrovna kukuta. Nakon brze pretrage (koja se zapravo pretvorila u sate istraživanja), saznali smo s čime se suočavamo - bilo je gore nego što smo mogli pretpostaviti."

Njezina kći je dodirnula ovu biljku, progutala dio nje i razvila jednu od najozbiljnijih reakcija na otrov dotad. I dalje je u kritičnom stanju u trenutku pisanja ovog teksta.

Praktična rješenja: Kako smanjiti svrbež nakon uboda komarca

Praktična rješenja: Kako smanjiti svrbež nakon uboda komarca

Ova biljka se smatra iznimno smrtonosnom i jednom od najgorih u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako izgleda bezopasno kao običan korov, može narasti i do tri metra. Često se nalazi uz rijeke, željezničke pruge i kanale. Bitno je napomenuti da ju nije dopušteno samostalno uklanjati već je potrebno prijaviti njeno prisustvo nadležnima. Također, ne bi je trebalo spaljivati jer bi to moglo raspršiti otrove u zraku.

Kukuta ima bijele cvjetove u grozdovima i ljubičaste tačke na stabljici. Trovanje se može dogoditi nakon gutanja bilo kojeg dijela biljke - sjemenki, cvjetova, listova ili plodova.

Svi dijelovi ove biljke sadrže otrovne alkaloide koji, čak i u malim količinama, mogu biti smrtonosni. Dodir s biljkom može izazvati reakciju kože kod nekih ljudi. Trenutno ne postoji protuotrov.

Sezona ambrozije na vrhuncu: Ovo su savjeti doktora za one koji su alergični

Sezona ambrozije na vrhuncu: Ovo su savjeti doktora za one koji su alergični

Otrovna kukuta također je poznata kao otrovni peršin, kalifornijska paprat i pjegava kukuta. Simptomi trovanja uključuju drhtanje, osjećaj pečenja u probavnom sistemu, pojačano lučenje sline, proširene zjenice, bol u mišićima, slabost mišića ili čak paralizu. Osim toga, moguće su brze promjene pulsa, praćene usporenim pulsom, gubitkom govora, napadima, nesvjestica ili čak komom.

Ako bilo ko primijeti bilo kakve reakcije nakon kontakta, konzumacije ili dodira s otrovnom kutojom, trebao bi momentalno potražiti medicinsku pomoć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije