Nakon jednog pranja: Ovim sredstvom dobit ćete super bijele čarape

1
Radiosarajevo.ba
Nakon jednog pranja: Ovim sredstvom dobit ćete super bijele čarape
Foto: Pexels / Ilustracija

Svijetle bijele čarape bez obzira na materijal, s vremenom postanu sive, a donji dio postane smeđ, osim ako se pravilno ne očisti, upravo iz tog razloga donosimo vam nekoliko savjeta kako da vratite bijelinu čarapama.

Ne treba dugo vremena da čiste bijele čarape izgube svoj sjaj zbog hodanja, vježbanja i općeg trošenja kojem su izložene. S vremenom se na njima razviju prljavi tragovi koje je teško ukloniti, bez obzira na to koliko puta ih perete.

Iako je većini slučajeva deterdžent za pranje veša dovoljan je da se riješi mrlja i izbijeli vaše bijele čarape, pod jedinim uvjetom da se pravilno koristi, nekada to jednostavno nije dovoljno.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Koristan trik kako bi vam ovo uspjelo jeste da najprije isperite čarape toplom vodom, a zatim ih utrljajte u deterdžent za pranje veša. Zatim ocijedite vodu iz čarapa i ostavite ih preko noći. Sljedećeg jutra stavite čarape u perilicu i operite ih na uobičajeni način.

U slučaju da vam to ne pomogne, postoje četiri laka trika koja kućanstva mogu koristiti kako bi osigurala da se čarapama, koje su prije bile svijetle i bijele, vrati njihova izvorna boja.

Kako najlakše očistiti tvrdokorne žute fleke na dušeku: Napravite prirodnu smjesu od dva sastojka

Kako najlakše očistiti tvrdokorne žute fleke na dušeku: Napravite prirodnu smjesu od dva sastojka

Sok od limuna

Limun je poznat po svojoj sposobnosti da se bori protiv tvrdokornih mrlja i ostavlja odjeću sjajnom i potpuno novom. Također se izvrsno rješava svih bakterija koje ostanu na odjeći.

Kiselina u limunovom soku odlična je za razbijanje grubih mrlja i prljavštine. Neke od najtežih mrlja sa svojih bijelih čarapa lako možete ukloniti sokom od limuna.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Sve što trebate napraviti je mješavinu vode i svježeg soka od limuna. Zatim ostavite svoje čarape da odstoje u ovoj smjesi nekoliko sati. Ukoliko mrlje ne izblijede u potpunosti, istrljajte ih sokom od limuna i deterdžentom za pranje veša.

Nakon što to učinite, stavite čarape u mašinu i operite ih na uobičajeni način i izaći će kao potpuno nove.

Tekućina za pranje suđa

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Tekući sapun za suđe nije samo izvrstan za pranje istog, već je i izvrsan za izbjeljivanje vaših čarapa. Kantu, sudoper ili kadu napunite toplom vodom i u vodu umiješate veliku količinu tekućeg sredstva za pranje suđa. Ostavite čarape da odstoje u ovoj smjesi preko noći. Ujutro stavite čarape u perilicu i operite ih na uobičajeni način.

Budući da tekućina za pranje suđa ne sadrži sastojke za omekšavanje, dodajte šoljicu bijelog octa kako se čarape ne bi stvrdnule.

Soda bikarbona

Soda bikarbona veoma je korisna u domaćinstvu, a može ukloniti tvrdokorne mrlje i pomoći da bijele čarape izgledaju super bijele u samo jednom pranju.

Da biste izbijelili bijele čarape sodom bikarbonom, jednostavno namočite čarape u kantu, sudoper ili kadu napunjenu toplom vodom pomiješanom sa sodom. Ostavite čarape u mješavini sode bikarbone nekoliko sati prije nego što ih operete u perilici s malo više sode bikarbone.

Imajte na umu da soda bikarbona može očvrsnuti tkaninu, pa dodajte šoljicu bijelog octa kako bi čarape ostale mekane tijekom ispiranja.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Bijeli ocat

Kiselina u bijelom octu je jaka i odlično sredstvo za čišćenje i uklanjanje ljepljivih ostataka i razbijanje mrlja s bilo koje tkanine. Kiselina može pomoći u razgradnji prljavštine s vaših prljavih čarapa.

Za čišćenje bijelih čarapa octom jednostavno zagrijte jednu litru vode i dodajte jednu kašiku bijelog octa u vodu. Ostavite svoje čarape da odstoje u ovoj smjesi oko 30 minuta. Zatim operite čarape na uobičajeni način u perilici rublja. Trebale bi izaći lijepe i bijele bez ikakvih mirisa, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije