Najstresnije zanimanje: mama-domaćica

Radiosarajevo.ba
Najstresnije zanimanje: mama-domaćica


Koje je najstresnije zanimanje? Nije to, kako biste očekivali, niti rad na uzdrmanoj berzi, niti onaj u hitnoj službi. Novo britansko istraživanje je pokazalo da je najstresnije biti roditelj koji ostaje kod kuće s djecom ili preciznije - najstresnije je biti majka/domaćica.

Istina je da možda uspijevaju izbjeći jutarnje saobraćajne gužve, napornu uredsku politiku i stalne prijetnje otkazima zbog recesije, ali odrasli, uglavnom žene, koji svoj radni vijek provode odgajajući djecu i obavljajući kućanske poslove, trpe i šest puta veći stres nego oni koji rade na poznatim stresnim mjestima poput brokera, učitelja ili medicinske sestre, piše Jutarnji list.

Organizacija Mindlab je sprovela ispitivanje nivoa stresa kod odraslih Britanaca, na pet radnih mjesta: roditelji koji ostaju kod kuće, taksisti, učitelji, medicinske sestre i berzanski mešetari.

Kod ispitanika su mjerili nivo stresnog hormona kortizola tokom prosječnog radnog dana, a pokazalo se da je on najviši kod domaćica majki.

Na drugom su mjestu medicinske sestre, zatim ljudi s berze koji barataju tuđim milionima, učitelji, a na kraju vozači taksija.

Svi učesnici istraživanja testirani su tokom sedam sati a bili su povezani s opremom za praćenje raznih funkcija, poput broja otkucaja srca i provodljivosti kože. U nekoliko navrata uzet im je i uzorak sline za mjerenje razina kortizola, koji je izravni indikator stresa, navodi Jutarnji list.

Dr. David Lewis iz Mindlaba objašnjava: "Najvažniji je osjećaj kontrole nad svojim životom. Pri tom, roditelji koji ostaju kod kuće obično nemaju nikakav specifičan trening za posao koji obavljaju". Dodaje kako je još jedan od razloga i izolacija od ostalih odraslih osoba u toku dana.

Psihologinja Jenni Trent Huges u The Timesu je izjavila kako je glavni način borbe protiv ovog stresa - biti sebičan, tj. uzeti malo vremena za sebe. "Ako se sami za sebe ne možete pravilno brinuti, kako ćete se brinuti za nekoga drugog? Ako zvocate, lako se naljutite, ako ste umorni i na kraju snaga, kako možete dati najbolje od sebe partneru, djeci, cijeloj porodici, a na kraju - iako ne manje važno - sebi samima! To je jedini način borbe protiv stresa - objašnjava ta psihologinja.

Ipak, možda je jedan od glavnih uzročnika stresa i ukorijenjeno mišljenje da majka/domaćica u stvari i nije neko zanimanje i da je ženama koje ostaju "kod kuće" lakše nego onima koje odlaze na posao. Ovakva predrasuda nesumnjivo podstiče frustraciju majki/domaćica.

Antistres savjeti za majke/domaćice

Uspostavite rutinu i držite je se
Nemojte hodati u pidžami po kući. Uzmite svaki dan nekoliko minuta da se organizirate, obavite higijenu i odjenete svježu odjeću. Te jednostavne aktivnosti potaknut će tijelo da se prebaci u “radni režim”, bude aktivnije i spremnije.

Raspored
Uspješno planiranje olakšava svaki posao i čini ga ugodnijim, pa tako i planiranje kućnih dužnosti. Započnite s mjesečnim kalendarom, svakom članu porodice dajte njegovu boju i zabilježite sve aktivnosti. Tako ćete u korijenu sasjeći potencijalne probleme. Ipak, očekujte komplikacije. Provedete li samo nekoliko minuta unaprijed ramišljajući o potencijalnim problemima, lakše ćete podnijeti neočekivano.

Nađite kreativan ispušni ventil
Istražujte različite načine na koje možete izraziti svoje ja i razmišljajte o nečem drugom osim o potrebama svoje porodice. Koji god oblik umjetničkog izražavanja izaberete, omogućit će vam da stvari vidite iz druge perspektive.

Brinite se za sebe
Najbolji način da osigurate najbolju brigu za porodicu jest da budete sigurni da se osjećate dobro. Bavite se nekom tjelesnom aktivnošću, idite u vježbaonicu, vozite bicikli ili barem redovito šetajte.

Njegujte prijateljstva s odraslima
Čak i ako su djeca glavna tema razgovora, morate provoditi vrijeme s odraslim ljudima. Dogovorite se za kafu, izađite, ne mora biti ništa pretjerano, samo je bitno da se družite s odraslima!

Sačuvajte malo romantike
Činjenica da ste postali roditelji ne znači da je nestala romantika. Ne zaboravite da je vaša veza s partnerom temelj porodice. Uz malo napora (i vremena) uloženog u taj temelj oboje ćete se osjećati voljeno.

Pošaljite sebe u ćošak
Ako osjetite da ste na rubu ljutnje ili poželite udariti dijete po guzi, uzmite time-out. Recite djeci da vam je teško kontrolirati se i da sami sebi dajete pauzu. Uzmite 15 minuta. Djeca će vjerojatno biti šokirana, ali će dobiti jasnu poruku. Psiholozi kažu da je ovu tehniku dovoljno primijeniti jedan ili dva puta da stvari postanu bolje.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije