Najefikasnija strategija spremanja kuće kad vam stižu gosti

Radiosarajevo.ba
Najefikasnija strategija spremanja kuće kad vam stižu gosti
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Imati plan može vam pomoći da savladate umjetnost brzog čišćenja i istovremeno sačuvate razum.

Čišćenje kuće je dosadno, ali ne treba ti čitav dan. Slijedite ove savjete kako bi maksimalno iskoristili vrijeme…

Krenite s „vrućim tačkama“

Bilo da imaš posla s neočekivanim gostima ili je riječ o „last minute zabavi“, usredotočite se na "vruća područja" te napravite popis za čišćenje kuće, kaže John Crum, vlasnik kompanije za čišćenje „Crum Cleaning“ iz SAD-a.

Držite se kupaonice koju ćete koristiti gosti, zajedno s kuhinjom i blagovaonicom ili prostorom za zabavu u kojem će gosti provoditi većinu svog vremena.

Preskočite prostore kuće ili soba koje gosti neće vidjeti - poput hodnika na drugom spratu, spavaćih soba i vašeg kućnog ureda. Uvijek možete zaključati vrata ako morate. Ne zamarajte se stvarima koje ne upotrebljavate.

Imajte prave alate za čišćenje

Prije nego što počnete sa čišćenjem, provjerite imate li sredstva za čišćenje koja su vam potrebna za obavljanje kućanskih poslova.

"Vaš sljedeći veliki korak je prikupiti zalihe za čišćenje i spojiti ih sve zajedno kako ne bi trčalli naprijed-nazad", kaže Crum.

Preporučuje da sve neophodne alate za čišćenje stavite u kantu za jednostavno nošenje koju možete nositi iz sobe u sobu.

Umjesto metle, Crum kaže da je usisavač učinkovitiji za čišćenje poda ili pločica od tvrdog drva. Usisavači također trebaju imati lako dostupne dodatke koji će vam pomoći da brzo očistite teško dostupna područja. Nabavite i nekoliko kompleta krpa od mikrovlakana: zelene krpe za kuhinju, plave krpe za kupaonicu i crvene za prašinu.

Pobrinite se za dobar prvi dojam

Počnite s mjestima koja će gosti vjerovatno vidjeti kad prvi put uđu u kuću. Ciljaj područja poput predsoblja, ulaza i ormara za kapute. Provjerite postoje li otisci prstiju na vratima, kvakama i staklu i obrišite ih, savjetuju stručnjaci.

Provjerite ima li u ormaru dovoljno vješalica za jakne gostiju i razmislite o stavljanju gumene prostirke na kojoj gosti mogu ostaviti cipele, prenosi Miss7

Čistite od vrha do dna

Sada možete početi pravo čišćenje kuće. Počnite od samog vrha - tako da prašinu i prljavštinu sa površina spuštate na pod. U kuhinji obriši prašinu sa svega što je visoko, a zatim sa pulta, štednjaka, mikrovalnu pećnicu, hladnjak i ormare. Zatim prijeđite na pod. Slično tome, u kupaonici očistite ogledala, kadu, tuš i WC prije nego što krenete prati pod.

Neka sredstva za čišćenje rade svoj posao

Većina ljudi obično stavlja sredstva za čišćenje na površine i odmah započnu čistiti, što rezultira velikim brojem izgubljenog vremena i nepotrebnog napora. Na primjer, u kupaonici stavite dezinfekcijsko sredstvo i pustite ga da odstoji", kaže Crum, koji savjetuje prskanje područja poput pulta, kade i tuševa, a zatim rješavanje zadataka poput čišćenja ogledala. Isto vrijedi i za kuhinju. Naravno, nemojte dopustiti da proizvod stoji predugo. Također se može posušiti ili ostaviti pruge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije