Na Pariskoj sedmici mode dvije kolekcije Belme Tvico-Stambol

Fena
Na Pariskoj sedmici mode dvije kolekcije Belme Tvico-Stambol
Za Pariz kažu da je grad mode. Kažu i da je modna Mekka, san svakog kreatora. I svi oni vrijedno rade u nadi da će jednom dobiti poziv za učešće na nekoj od modnih revija koje se dešavaju u gradu ljubavi, mode, svjetlosti.

Mlada dizajnerica Belma Tvico- Stambol je prva dizajnerica iz BiH koja je pozvana predstaviti svoju kolekciju visoke mode u showroomu na Pariskoj sedmici mode koja će biti održana u septembru.

Predstavit će se s dvije kolekcije, kolekcijom visoke mode "semi couture" jesen/zima 2017/18., koju je već poslala u Pariz, te nosivom kolekcijom "ready to wear" proljeće/ljeto 2018.

Govoreći o ovoj izuzetnoj prilici Tvico-Stambol za Fenu pojašnjava da su je primijetili modni skauti, pa je dobila poziv. A onda je opet svojim radom i predloženim kolekcijama taj poziv trebala opravdati. I to je uspjela. Predložene kolekcije su prihvaćene i sad se vrijedno sprema za ovaj veliki događaj.

Inspiraciju, kako kaže, nalazi u drugim vizuelnim umjetnostima i drugim kulturama, naprimjer kolekcija za ovo ljeto "cherry blossom" inspirirana je japanskom kulturom. Kolekcija koju je poslala u Parizu simbolizira svevremenost... A tu je i svemir i mnogo toga što je inspiracija ovoj modnoj umjetnici.

Kada je riječ o njenom putu do uspjeha pa i do kupca,  kaže da je iza nje prije svega vrijedan rad, ali i da se nije lako probiti do kupaca. Za to su potrebne revije koje je teško prije svega zbog finansija organizirati, a Fashion week se ne organizira već neko vrijeme. Također, modni dizajneri ograničeni su većinom na svoje salone, te nisu na oku kupcima.

Tu je naravno i činjenica da nismo bogato društvo, ali ima ljudi koji žele nositi proizvode bh. dizajnera.

"Naše žene imaju stila, ono što volim i poštujem su starije gospođe koje su zadržale ženstvenost, odnos prema samima sebi. Nove generacije pogrešno se nose, što poprima neku jeftinu notu, uniformiranost. Žao mi je što nemaju hrabrosti da se iskažu, da pokažu sebe. Imam osjećaj da su generacije koje dolaze previše ukalupljene i ne dozvoljavaju sebi slobodu izražaja", ističe.

Mlada dizajnerica posebno je ponosna na činjenicu da je prvi put dizajnirala svoj materijal u saradnji s Taidom Jašarević koja je u Japanu na Joshibi univerzitetu za umjetnost i dizajn stekla titulu doktora likovnih umjetnosti.

"Moda, umjetnost i film oduvijek su išli ruku pod ruku inspirirajići dame koje uživaju u najnovijoj kolekciji. Audrie Hepburn koja glumi pored Rexa Harrison u filmu Moja zgodna dama rekla je: "Razlika između dame i djevojčice nije kako se ona ponaša, već kako se ona tretira", pojašnjava Tvico-Stambol kolekciju visoke mode koja će biti predstavljena u Parizu.

Dodaje da njene kreacije u sebi imaju vječnu senzibilnost i stari holivudski duh.

Nakon što je istraživala elemente zemlje, pomakla se na vatru koja izaziva retro glamur. Savremeni modeli iz kolekcije su kreirani pažljivo, s mnogo detalja da bi izrazili eleganciju i karakter osobe koja ih nosi. S velikom pažnjom usmjerenom na detalje, kako se navodi u pojašnjenju kolekcije, čini da besprijekorno iskrojeni luksuzni materijali dođu još više do izražaja. Ljepota žene odražava se u njezinoj duši, koja prevazilazi vječnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije