Multivitamini i trudnoća

Radiosarajevo.ba
Multivitamini i trudnoća
Pixabay / Trudnica/Ilustracija
Već decenijama se trudnicama savjetuje da konzumiraju razne multivitamine za prenatalnu njegu.

Ovi multivitamini obično sadrže vitamin B, folnu kiselinu i slično.

Nedavno objavljena istraživanja pokazuju da ovakvi multivitamini nisu potrebni svim trudnicama; onima kojima trebaju, nisu potrebni na dnevnoj bazi.

Istraživanje objavljeno u Drug and Therapeutics Bulletin pokazuje da bi trudnice trebale uzimati folnu kiselinu koja može spriječiti abnormalnosti kod novorođenčadi, piše Time.

Ovakvi suplementi mogu spriječiti rizik od deformiteta za čak 70 posto. Međutim, podaci pokazuju da dodatni unos vitamina D nije neophodan i da ima malo efekta na sveukupno poboljšanje zdravlja trudnice i djeteta.

Stručnjaci naglašavaju da se ovi rezultati razlikuju od područja do područja. U nekim regijama žene su manje izložene suncu i teže dolaze do vitamina D, zbog čega treba da uzimaju suplement.

Na drugim područjima ishrana ne sadrži dovoljno željeza, te je veliki broj trudnica anemičan. Stoga im se preporučuje unos drugih suplemenata. Prije nego se odlučite na korištenje multivitamina ili drugih suplemenata, posavjetujte se sa vašim ljekarom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije