Sedam pitanja za siguran i dug brak

Radiosarajevo.ba
Sedam pitanja za siguran i dug brak
Pixabay / Ilustracija
Nije svim zaljubljenim parovima suđeno da uplove u mirne bračne vode.

Samo zato što imate povezanost sa nekim, ne znači da možete dugoročno održavati vezu s tom osobom. Porodični savjetnik iz Amerike, Joyce Morley, podijelila je pitanja koja ona i drugi bračni savjetnici koriste kako bi otkrili da li će brak potrajati. Pitanja su objavljena u Huffington Post-u.

Da li je moj partner posvećen ovoj vezi onoliko koliko sam ja posvećen(a)? Veoma je bitno da znate da ste oboje posvećeni vašoj vezi.

Da li izbjegavamo svađe? Zapitajte se da li rješavate probleme ili ih „trpate pod tepih“. Svađe su sasvim normalna (i poželjna) stvar u vezi koja vam pomaže da napredujete.

Da li oboje želimo djecu? Ovo je ključno za uspjeh braka. Ukoliko se vi i vaš partner ne slažete oko djeca, onda vjerovatno ne biste trebali stupati u brak.

Da li smo voljni da odemo na bračno savjetovanje ukoliko nam bude potrebno jednog dana?Parovi koji se osjećaju dovoljno pouzdano da potraže pomoć kada im je ona potrebna, su uspješniji od onih koji to ne čine.

Bez čega ne mogu u vezi? Bitno je da dobro razaznate bez čega ne možete. Ukoliko vam je neka osobina veoma važna, a vaš je partner ne posjeduje, onda vam vjerovatno nije suđeno da se vjenčate.

Da li smo previše različiti? Poželjno je da budete različiti, ali ne previše. U braku je veoma bitno da možete prihvatiti vaše razlikosti i uživati u stvarima koje dijelite.

Da li smo u sličnim fazama u našim životima? Vi i vaš partner biste trebali imati ista ili slična uvjerenja i vrijednosti, te se kretati u istom pravcu u životu kako biste bili zaista sretni. Ako ste vi u toj fazi kada želite da zasnujete porodicu i imate djecu, a vaš partner još uvijek želi svaku noć da izlazi, stupanje u brak bi moglo izazvati mnoge frustracije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije