Može uzrokovati vrtoglavicu i glavobolju: Riješite se plijesni za sva vremena uz ove savjete

0
Radiosarajevo.ba
Može uzrokovati vrtoglavicu i glavobolju: Riješite se plijesni za sva vremena uz ove savjete
Foto: Pixabay / Plijesan

Život u prostoru ispunjenom plijesni nije zdrav. Plijesan može uzrokovati probleme s disanjem, suzenje očiju, šmrcanje, kašljanje ili u najgorem scenariju izazvati i napadaj astme. Plijesan može vašem prostoru 'podariti' i specifičan, neugodan miris.

Plijesan nastaje kao posljedica vlage koja se nakuplja u određenom dijelu, najčešće u površinskom dijelu zida. Vlaga na zidu je problem s kojim se susreće velik broj kućanstava. Uzrok može biti cijev u zidu koja pušta vodu ili loša izolacija koja propušta vodu iz okoliša u stan.

Podrumski stanovi i oni koji obiluju vlagom često su na meti plijesni. Plijesan se ponekad pojavljuje i na skrivenim mjestima, stoga je možete uočiti tek kada pomaknete namještaj.

Hoće li Bosanci od 1. juna u ovu zemlju moći putovati bez viza?

Hoće li Bosanci od 1. juna u ovu zemlju moći putovati bez viza?

Crna plijesan je problem s kojim se ljudi susreću godinama, međutim tek nedavno je utvrđeno koliko je zapravo štetna. Riječ je o vrsti plijesni koja uzrokuje glavobolju i vrtoglavicu. Bijela plijesan se većinom pojavljuje na hrani no može se pojaviti i na zidu.

Bez obzira na to koja je vrsta plijesni u pitanju (crna plijesan, bijela plijesan, zelena, crvena ili narančasta) plijesan je potrebno odmah ukloniti. Bilo koja vrsta plijesni može širiti spore koje su u nekim slučajevima toksične. 

Kako otkloniti plijesan sa zida?

Ako ste plijesan brzo uočili, dok je još vlažna, za uklanjanje vam je dovoljna obična krpa. Krpu namočite i postružite plijesan sa zida. Na dijelovima na kojima je plijesan ostala nakon struganja, možete upotrijebiti hrapaviju krpu. 

Jednostavan trik za čišćenje parketa: Domaća smjesa za sjaj drvenih površina

Jednostavan trik za čišćenje parketa: Domaća smjesa za sjaj drvenih površina

Ako se plijesan već sasušila prije nego ste ju primijetili, 'zaprljani' dio zida najprije namočite, te pomoću kuhinjske krpe postružite. Ako je plijesan čvrsto ukorijenjena u zid, sastružite ju s oštrim predmetom. Nakon struganja, taj će dio zida biti potrebno ponovno okrečiti. 

Nakon što ste uklonili plijesan, dio zida na kojem je plijesan bila – potrebno je dezinficirati. To možete učiniti pomoću izbjeljivača za odjeću npr. varikine, čistog alkohola ili nekog drugog sredstva za dezinfekciju.

Bez obzira na to koje sredstvo ćete koristiti, nanesite ga spužvom na područje zida gdje je bila plijesan i ostavite da se 15 minuta upija. Zahvaćeno područje, na kraju temeljito posušite pomoću fena. 

U prevenciji protiv nastanka plijesni, najvažnije je riješiti problem vlage. Plijesan se razvija na organskom materijalu u prisutnosti vlage, stoga je jedini način sprječavanja nastajanja plijesni održavanje prostora suhim.

Sve dobrobiti balzama za kosu: Uštjedet će vam vrijeme i novac

Sve dobrobiti balzama za kosu: Uštjedet će vam vrijeme i novac

Gljivice na zidu – varikina

Plijesni na fugama, silikonima i sl. na kraj možete stati struganjem zahvaćenog dijela s otopinom izbjeljivača (varikina). Za struganje koristite grubu četkicu ili četkicu za zube koju ste namijenili takvim poslovima.

Čišćenje plijesni varikinom jedna je od najučinkovitijih metoda uklanjanja plijesni sa zida. 

Sredstvo protiv plijesni

Sredstvo protiv plijesni se može koristiti za uklanjanje plijesni i gljivica sa zidova i stropova. Na tržištu se većinom mogu pronaći dvije vrste takvog sredstva – s hlorom i bez hlora. Sredstvo protiv plijesni koje nije na bazi hlora nema neugodan miris te je pogodno za korištenje u spavaćim sobama.

Sredstvo protiv plijesni je vrlo važno ako živite u stambenom prostoru s mnogo vlage.

Plijesan na zidu – ocat

Kako biste se riješili plijesni na zidu pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:4. Zahvaćeno područje na zidu poprskajte ovom otopinom i ostavite da se osuši. Osobe koje su koristile ovo sredstvo ističu kako je djelotvorno.

Nešto manji problem može biti neugodan miris octa, stoga bi bilo najbolje nakon upotrebe prostoriju dobro prozračiti.

Gljivice na zidu

Gljivice na zidu, najčešća su pojava u kupaonicama i to većinom na pločicama odnosno između pločica. Ako kontinuirano imate problem s gljivicama na zidu, najbolje je promijeniti silikon na rubovima kade. Na tržištu postoje sanitarni silikoni koji sadrže sredstvo protiv gljivica. 

U slučaju da su se gljivice zavukle ispod pločica, ne preostaje vam mnogo opcija. Prije ili kasnije morat ćete napraviti potpunu adaptaciju kupaonice. Pri adaptaciji gljivicama zahvaćenih površina uvijek koristite materijal koji je otporan na gljivice i plijesan. Izbor boja za zidove protiv plijesni je povelik. 

U slučaju da je plijesan zahvatila ivericu, vrijeme je da taj dio namještaja zamijenite novim. 

Gljivice na zidu soda bikarbona (gljivice na zidovima recept)

Gljivice na zidu je najlakše ukloniti uz prirodnu i vrlo učinkovitu metodu. Pomiješajte istu količinu octa i vode. U mješavinu dodajte sodu bikarbonu tako da dobijete pastu. Smjesu nanesite na zid i pustite da se osuši, a zatim sastružite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije