Možda ste zbog nje bolesni: Voda je ključ zdravlja, ali bakterije se nalaze ovdje

Radiosarajevo.ba
Možda ste zbog nje bolesni: Voda je ključ zdravlja, ali bakterije se nalaze ovdje
Foto: Profimedia / Ilustracija
Kada se govori o zdravom načinu života uvijek se naglašava važnost unosa vode u organizam, no rijetko se spominje održavanje bočica iz kojih pijemo vodu.

Sve manje ljudi koristi plastične boce koje su za jednokratnu upotrebu te se odlučuju za trajne bočice od stakla, kvalitetne plastike ili nekog drugog materijala.

Iako je ova praksa puno bolja za okoliš, ako se bočice ne peru redovno (a s obzirom da je u njima samo voda, možemo pomisliti da ih ne treba prati svaki dan) mogu biti opasne za zdravlje. 

U nedavnom istraživanju provedenom u Brazilu, na čak 83 posto bočica za vodu koje su više od jednog puta korištene, pronađene su bakterije, najčešće Zlatni stafilokok koji se inače nalazi u nosu, na pazusima i na preponama, ali bilo je i E. coli. 

Naučnici su analizirali 30 nekorištenih bočica za vodu i 30 bočica iz kojih piju sportisti na treninzima. Bakterije su se nalazile na ovim drugim bočicama, prenosi RTL.

Ipak, stručnjaci tvrde da nema mjesta panici i da stafilokok neće uzrokovati nikakve zdravstvene porbleme jer mu je koža i inače prirodno stanište, no ukoliko postoji kakvo oštećenje na njoj ili na sluznici, stafilokok može ući u organizam i uzrokovati infekciju. Isto tako neke bakterije mogu dospjeti u probavni sistem i uzrokovati dijareiju ili mučninu.

Kako bi se izbjegli potencijalne zdravstvene poteškoće, preporučuje se redovno, odnosno svakodnevno, pranje bočica, bez koristite li ih samo za vodu. Stručnjaci dodaju još jedan savjet, a taj je da radije birate staklene ili inoks bočice, a izbjegavate plastične jer se bakterije lkaše "lijepe" i množe na plastici...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije