Moćna fitoterapija: Ovi prirodni preparati mogu pomoći u ublažavanju bronhitisa

0
Radiosarajevo.ba
Moćna fitoterapija: Ovi prirodni preparati mogu pomoći u ublažavanju bronhitisa
Foto: Pixabay / Ilustracija

Darovi iz prirode postaju ključni saveznici u očuvanju zdravlja disajnog sistema, nudeći ne samo trenutno olakšanje već i dugoročnu dobrobit za sve koji teže prirodnom pristupu zdravlju.
 
Korisne mogu biti inhalacije za bronhitis na bazi ulja čajevca. Međutim, ova metoda se preporučuje samo odraslim osobama.

Od eteričnih ulja predlažu se smreka, čempres i bor ili majčina dušica i lavanda. Ulijte nekoliko kapi u kadu za opuštajuću i pročišćavajuću kupku.

Biljni preparati za bronhitis

I za ovaj problem postoje brojna prirodna rješenja koja nudi fitoterapija. U ovom slučaju potrebno je pribjeći čudotvorni biljkama koje mogu pomoći u izbacivanju sluzi i poboljšati disanje, piše Novi list.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

Kadulja, ljubičica, bor i breza su biljke balzamičnog svojstva. Za smirivanje kašlja možete napraviti i napitak od trpuca, kao i od korijena bijelog sljeza ili jaglaca.

Mnogima omiljena poslastica odličan je saveznik u borbi protiv kašlja - ali ima dvije (male) mane

Mnogima omiljena poslastica odličan je saveznik u borbi protiv kašlja - ali ima dvije (male) mane

Za efikasnu infuziju možete u kipućoj vodi pomiješati 30 g cvjetova sljeza, 35 g borovice, 25 g korijena sladića i 10 g listova metvice. Pustite da odstoji najmanje 20 minuta i zatim popijte.

Bronhitis i pomoć iz kuhinje

Čak i u kuhinji postoje mnogi sastojci s antibakterijskim i umirujućim svojstvima. 

  • limun i bijeli luk: unatoč pomalo neobičnom sljubljivanju, možete napraviti infuziju od 1 režnja bijelog luka i limunove kore; izvrstan je kao prirodni antibiotik.
  • mlijeko i med: bakin nepogrešivi napitak protiv kašlja; nekoliko kašika u kipućem mlijeku dovoljno je za miran san prije spavanja
  • luk: poznato je da ima antibakterijska svojstva i svojstva iskašljavanja, a možete uzeti 1 kašiku soka od luka svako jutro na prazan želudac, čak i samo kao preventivnu mjeru
  • đumbir: skuhajte biljni čaj od đumbira, a dodajte mu kašiku meda da ga zasladite
  • kurkuma: ovaj začin ne može nedostajati među lijekovima protiv bronhitisa; 1/2 čajne kašičice dovoljno je uliti u 1/2 čaše toplog mlijeka; piti između obroka do 3 puta dnevno

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije