Mnogi prave grešku: Evo zašto biljke ne biste trebali čuvati u blizini prozora

0
Radiosarajevo.ba
Mnogi prave grešku: Evo zašto biljke ne biste trebali čuvati u blizini prozora
Foto: Pexels / Sobne biljke

Većina ljudi voli držati sobne biljke na prozorskoj dasci, ali stručnjaci iz engleske firme Me and My Glass upozorili su da to i nije tako dobra ideja.

Stručnjaci su istakli da bi se hrana, svijeće, biljke itd. trebali držati podalje od ivice prozora, osim ako ne želite da vam se u domu dogodi katastrofa.

Oni su izdvojili osam predmeta koji se ne bi smjeli stavljati na prozorske daske, gdje temperatura može varirati.

Petak u Sarajevu: Vozačima uručena 645 prekršajna naloga

Petak u Sarajevu: Vozačima uručena 645 prekršajna naloga

Dezodoransi u spreju

Ako je dezodorans u spreju predugo izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti, u njemu počinje rasti pritisak što može uzrokovati eksploziju. Držite ga u zatvorenoj vrećici daleko od izvora svjetlosti i toplote ili u ormariću!

 Ilustracija

Hrana

Prozorska daska može izgledati kao odlično mjesto za vašu zdjelu s voćem, ali nažalost, tako možete "prizvati" vinske mušice, a njih sigurno ne želite u svom domu.

Iftar / Ilustracija

Ogledala

Ogledala na prozorskoj dasci mogu predstavljati ozbiljnu opasnost od požara. Čak i pri niskim temperaturama jake sunčeve zrake mogu uzrokovati velike probleme, pa ih je najbolje držati podalje od ivice prozora.

Ilustracija / Čišćenje ogledala

Parfemi

Oscilacije temperature mogu uzrokovati promjenu mirisa vašeg omiljenog parfema i losiona poslije brijanja. Najbolje ih je čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Obratite pažnju na svoje bočice parfema

Svijeće

Sunčeva svjetlost s prozora ustvari može uzrokovati paljenje svijeće čak i ako vani nije jako toplo, što predstavlja rizik od požara za vaš dom.

 Ilustracija

Osjetljivi ili vrijedni predmeti

Bilo što osjetljivo ili vrijedno poput okvira za fotografije može ometati korištenje prozora i veća je vjerovatnoća da ćete nešto razbiti kada ga pokušavate otvoriti ili očistiti.

Ilustracija/Fotografija

Mobilni telefoni

Mobitel se može lako pregrijati ako se ostavi na prozorskoj dasci duže vrijeme. Pregrijavanje može uzrokovati zagrijavanje baterije do opasnih nivoa ili čak izazvati eksploziju.

Naučite kako sačuvati svoje lične podatke

Biljke

Biljke poput ljiljana i ljubičica uživaju u sunčevoj svjetlosti, ali previše tih zraka može uzrokovati opekotine na njihovom lišću. Zbog toga, pripazite da ih cijeli dan ne ostavljate na prozorskoj dasci. Rotirajte biljke i spuštajte rolete kada je to potrebno, javlja Daily Star.

Sobne biljke

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije