Mnogi nisu znali: Da li i vi pogrešno nanosite kreme za sunčanje?

0
Radiosarajevo.ba
Mnogi nisu znali: Da li i vi pogrešno nanosite kreme za sunčanje?
Pixabay / Krema za sunčanje / Ilustracija

Da bi se postigao nivo zaštite naznačen SPF-om, proizvodi za zaštitu od sunca se moraju nanositi u količinama sličnim onima kod testiranja, tj. 2 mg/cm², što iznosi šest čajnih kašika losiona (cca. 36 grama) na tijelo prosječne odrasle osobe.

Ova je količina veća od one koju koristi prosječni potrošač. Nanošenje manje količine proizvoda za zaštitu od sunca dovodi do neravnomjernog nanošenja i umanjenja zaštite. Tako, ako prepolovimo nanesenu količinu sredstva, nivo zaštite mogao bi pasti i za dvije trećine, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, piše 24sata.hr.

Posljednjih nekoliko godina sve popularnije su tzv. mineralne, prirodnije kreme za sunčanje koje neki smatraju zdravijim verzijama zaštite. Iako, mnogima se ne sviđaju jer ostavljaju bijeli sloj na koži. Mineralne kreme se ne upijaju u kožu, barem ne bi trebale, već je njihova uloga odbijanje sunčevih zraka. Hemijske apsorbiraju UV svjetlost i njeni sastojci ulaze u kožu, ali su finije teksture i ne ostavljaju bijele naslage na koži.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

"Najčešći oblici sredstava za zaštitu su kreme, losioni, mlijeka i ulja. UV filteri mogu biti anorganski i organski. Ukupno je dopušteno 29 UV filtera, od kojih su dva anorganska (titanov dioksid i cinkov oksid), a svi su ostali organski UV filteri. Znanstvena ispitivanja ukazuju na to da proizvodi za zaštitu od sunca mogu spriječiti oštećenja koja su posljedica fotostarenja, te mogu štititi i od inducirane fotoimunosupresije", objašnjavaju u HZJZ-u.

Ovi proizvodi trebaju osiguravati zaštitu od UVA i UVB zraka

"Proizvodi za zaštitu od sunca mogu biti učinkoviti u spriječavanju nastanka opeklina od sunca. Da bi imali eventualna preventivna svojstva, proizvodi za zaštitu od sunca moraju štititi od UVB i UVA zračenja. Stoga, iako se faktor zaštite od sunca (SPF) na deklaraciji proizvoda odnosi samo na zaštitu od UVB zračenja, proizvodi za zaštitu od sunca trebaju osiguravati zaštitu i od UVB i UVA zraka", dodali su.

Nizozemska će obezbijediti besplatnu kremu za sunčanje u borbi protiv rekordnog nivoa raka kože

Nizozemska će obezbijediti besplatnu kremu za sunčanje u borbi protiv rekordnog nivoa raka kože

Napominju kako se ljeti treba sunčevim zrakama izlagati s posebnim oprezom i izbjegavati izlaganje kad je najjače. Važno je nositi odgovarajuću, laganu i prozračnu odjeću, sunčane naočale dobre kvalitete i pokrivala za glavu.

"Ne postoji proizvod za zaštitu od sunca koji u potpunosti može filtrirati svo UV zračenje. Zbog toga proizvodi za zaštitu od sunca ne smiju imati tvrdnje niti odavati dojam da pružaju potpunu zaštitu od rizika pretjeranog izlaganja UV zračenju. Ovo naročito vrijedi za izlaganje suncu male djece i novorođenčadi. Naime, izloženost suncu u djetinjstvu značajno doprinosi razvoju raka kože u kasnijoj dobi, stoga proizvodi za zaštitu od sunca ne smiju odavati dojam da pružaju dovoljnu zaštitu od sunca kod novorođenčadi i male djece", napomenuli su.

Istaknuli su kako je od ključne važnosti često nanošenje preparata za zaštitu od sunca.

Umjereno sunčanje je izvor zdravlja

"U umjerenim količinama sunčanje je izvor zdravlja, jer jača odbrambene snage organizma i povećava količinu kalcija u krvi i kostima pretvorbom 7-dehidroholesterola u koži u kolekalciferol, cirkulirajući oblik vitamina D važan za mineralizaciju kostiju. Neumjereno izlaganje sunčevim UV zrakama, međutim, šteti koži, očima i imunom sistemu", kažu u HZJZ-u.

"Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, četiri od pet slučajeva raka kože mogu se spriječiti, dok svake godine od nekog oblika raka kože u svijetu oboli 2 do 3 miliona ljudi, od kojih 41 hiljada umre od melanoma", dodali su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije