Mnogi lubenicu drže na pogrešnom mjestu: Ne stavljajte je u frižider
Lubenice su omiljeni ljetni užitak, ali često ne ostaju svježe dugo.
Kulinarska stručnjakinja Christina Orso otkrila je kako produžiti njihov rok trajanja. Cijelu lubenicu najbolje je čuvati na sobnoj temperaturi, dalje od svjetlosti i izvora topline, poput rerne.
Također, treba je držati podalje od drugog voća, jer etilen, plin koji izlučuje voće poput banane i jabuke, ubrzava truljenje. Lubenicu možete čuvati s ananasom ili citrusima, koji ne proizvode puno etilena.
Raste zabrinutost u EU nakon Putinove prijetnje ratom: Pogledajte šta kažu građani devet zemalja
Za narezane kriške, preporučuje se odmah staviti ih u firižider u posudi s poklopcem. Da bi ostale svježe, potrebno ih je čvrsto zamotati plastikom i staviti u hermetički zatvorenu posudu.
Manje komade lubenice možete staviti na tanjir obložen ubrusom koji upija višak vlage i sprječava stvaranje plijesni. Međutim, narezane kriške najbolje je pojesti unutar dva dana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.