Istraživanje / Mladi koji su u vezama manje konzumiraju alkohol od samaca

19. 11. 2019. u 07:41:00 Anadolija

Shares: 4

Rezultati istraživanja iz Finske su pokazali da osobe koje se nalaze u romantičnim vezama manje konzumiraju alkohol.

Studija na kojoj su zajedno radili naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država, Finske i Turske pokazala je da osobe oba spola koje su u ljubavnoj vezi manje konzumiraju alkoholna pića u odnosu na osobe koje nisu u nekoj romantičnoj vezi.

Peter Barr, profesor sa Univerziteta Virginija, izjavio je da je ovo vrlo važan rezultat istraživanja jer je jasno pokazao da socijalni uslovi u značajnoj mjeri mogu utjecati na učestalost konzumiranja alkohola.

Istakao je da je studija također potvrdila da romantične veze garantiraju i emocionalnu podršku, dajući ljudima manje razloga da zbog negativnih životnih situacija utjehu ili spas traže u alkoholu.

Jaakko Kaprio, profesor sa Univerziteta Helsinki, kazao je da romantične veze također imaju i element društvene kontrole jer partneri imaju tendenciju da prate međusobno ponašanje i vjerovatno će nešto kazati ako njihova druga polovina previše pije.

Istraživanje provedeno na ukupno 1.200 osoba starosne dobi od 20 do 26 godina objavljeno je u naučnom časopisu Addiction.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA