Mjesta na koja svaki dan idete kriju opasnost zaraze gljivicama

Radiosarajevo.ba
Mjesta na koja svaki dan idete kriju opasnost zaraze gljivicama
Pixabay / Ilustracija
"Atletsko stopalo“ ili gljivice na nogama mogu se dogoditi svakome, a ne samo sportašima kako to ime navodi. To je uobičajena gljivična infekcija koja je zarazna i prenosi se s osobe na osobu, stoga treba biti na oprezu.

Gljivično oboljenje stopala i noktiju nije opasno, ali može biti vrlo iritantno, a ako se ne liječi može doći do njihovog širenja na okolne dijelove tijela i na druge osobe. Najčešći simptomi su crvenilo, svrbež te sitni mjehurići, a javlja se i neugodan miris. Infekcija uglavnom počinje između četvrtog i petog prsta na nogama, jer je tamo tanka koža najpodložnija gljivicama. 

Prije svega pripazite na prevenciju i zaštite svoja stopala koja vas vjerno služe. Na kojim mjestima treba biti oprezan?

1. Bazeni

Gljivice obožavaju vlažna, topla i tamna mjesta što znači da se nastanjuju na pločicama i u njihovim fugama u prostorijama koje koristi mnogo ljudi. Javni bazeni su idealna mjesta da dobijete zarazu. Uvijek nosite natikače ili japanke kad se krećete uokolo bazena.

2. Tuševi u teretanama

Vlaga i puno ljudi koji se tušira na istom mjestu mogu značiti zarazu, jer se gljivice prenose tako da djelići zaražene kože oboljele osobe dolaze u kontakt s kožom druge osobe. Ako ne nosite zaštitnu obuću, vrlo lako možete dobiti gljivičnu infekciju.

3. Joga prostirke

Ako vježbate redovno, bilo bi pametno da uložite u svoju prostirku koju uvijek nosite sa sobom. Joga se najčešće vježba kad ste bosi, prolijeva se puno znoja i lako dolazi do zaraze ako djelić zaražene kože ostane na prostirci.

4. Sauna

Divno se opustiti u vreloj pari i iznojiti iz sebe sve otrove. No, bilo bi pametno da u vlažnoj i tamnoj sauni ne sjedite bosi, nego da uvijek nosite japanke ili neke gumene natikače.

5. Peškiri

Osoba koja ima gljivice nikada ne bi trebala dijeliti peškir s ostalima. Isto tako, ne bi trebala istim peškirom brisati stopala i ostale dijelove tijela jer se zaraza vrlo lako širi, osobito na nježnu kožu prepona i pazuha.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije