Zanimljivo: Konačno riješena misterija evolucije ženskog orgazma

Radiosarajevo.ba
Zanimljivo: Konačno riješena misterija evolucije ženskog orgazma
Foto: Arhiv / Ilustracija

S jedne strane, ženski orgazam nije potreban za reproduktivni uspjeh, a s druge strane, previše je složen da bi bio evolucijska slučajnost, kazali su istraživači Univerziteta Yale.

Naučnici vjeruju kako je ženski orgazam nastao u dalekoj historiji kako bi prahistorijskim ženama omogućio ovulaciju tokom seksa i tako pomogao začeću. Kažu da su nekada žene jajašce izbacile tek tokom spolnog odnosa, a vrhunac je bio okidač tog procesa. Slični slučajevi danas se mogu vidjeti u svijetu životinja, kod deva, zečeva, mačaka i tvorova - ovulacija se kod njih događa tokom snošaja.

"Postojanje ženskog orgazma intrigantno je iz dva razloga. S jedne strane, nije potreban za ženski reproduktivni uspjeh, a s druge strane, ovaj neuro-endokrini refleks previše je složen da bi bio evolucijska slučajnost", objašnjavaju autori studije sa Univerziteta Yale koji su odlučili testirati teoriju da su ženski orgazmi vezani za ovulaciju evolucijski atavizam (nešto čega više nema) iz doba kada je ljudska vrsta bila u ranoj fazi evolucije.

Istraživači su se pozabavili zečicama koje ovuliraju tokom snošaja pa su im davali fluoksetinom, lijek za koji se zna da sprečava orgazam. Tretirane životinje imale su 30 posto manju vjerojatnost za ovulaciju od zečica u čiji se seksualni život nisu petljali. 

Autori priznaju da nije poznat taočan mehanizam kako orgazam pokreće ovulaciju kod zečica, no zaustavljanje orgazma smanjilo je ovulaciju, a to je pak utjecalo na otpuštanje jajašaca.

"Ovdje pružamo eksperimentalne dokaze koji povećavaju vjerojatnost da je ženski orgazam evoluirao iz snošajem izazvane ovulacije. Ovaj nalaz pomaže u tumačenju teško objašnjivih aspekata ženske seksualnosti, poput niske stope ženskih orgazama tokom snošaja", pojasnili su.

Ranija istraživanja pozabavila su se klitorisom čija je stimulacija većini žena važna za postizanje vrhunca, a istraživači su zaključili da se klitoris s vremenom pomaknuo u manje središnji položaj, tako da više ne prima izravnu stimulaciju tokom penetracije, prenosi Daily Mail.

Otkrivena dugo čuvana tajna: O čemu žene misle nakon orgazma

Ako ste se ikad pitali šta žene misle nakon orgazma, ekipa iz Cosmopolitana odlučila je otkriti tu dugo čuvanu tajnu. Žene s Balkana otkrivaju: Muške greške u seksu koje se ne opraštaju 1. Konačno! Da, da, da... 2. Opa, jesam li ja to squirtala? Je l' to tako izgleda?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije