Majka upozorila roditelje: Dječak zbog jabuke zadobio teško oštećenje mozga

Radiosarajevo.ba
Majka upozorila roditelje: Dječak zbog jabuke zadobio teško oštećenje mozga
Foto: Daily Mail / Dječak zbog jabuke dobio cerebralnu paralizu

Majka iz Novog Zelanda upozorila je roditelje nakon što je njen sin zadobio teško oštećenje mozga (cerebralnu paralizu) izazvano kriškom jabuke.

Naime, 22-mjesečni Neihana Renata bio sa sestrom bliznakinjom Aotea u vrtiću kada se njegov život zauvijek promijenio, piše Daily Mail.

Djeca su u vrtiću dobila kriške jabuke za užinu. Dok su ostala djeca uživala, mali Neihana Renata se počeo gušiti. Jedna od odgajateljica je to primijetila i pokušala mu izvaditi komadić iz usta, no nije uspjela.

Druga odgajateljica mu je pokušala dati umjetno disanje, no Neihana je tada počeo povraćati krv. Onesvijestio se, a koža mu je počela poprimati plavu boju, pa su odgajateljice odlučile nazvati hitnu pomoć. Dječak je u bolnici bio mjesecima. Nekoliko sedmica bio je na intenzivnoj njezi i još par mjeseci na promatranju.

Njegova majka Marama pozvala je da se primijene sigurnosni standardi za centre za brigu o djeci širom Novog Zelanda kako bi se osiguralo da druga djeca ne budu izložena riziku od gušenja kao Neihana.

"Gušenje Neihana nije bila 'luda nesreća'", rekla je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije