Ljetnja depresija nije mit, nego realnost

Radiosarajevo.ba
Ljetnja depresija nije mit, nego realnost
Iako nam raspoloženje najčešće varira na jesen, kada nam kiše ne daju mira, ili u zimu, kada su dani kratki, pa nam nedostaje sunce da nas ogrije, sve je više onih koji pate od ljetnje depresije.

Istraživanje naučnika iz Los Angelesa pokazalo je da je ovo postala učestala pojava.

Njeni simptomi su promjena raspoloženja, nesanica, gubitak apetita i kilograma, anksioznost.

“Osobe koje pate od ljetnjeg poremećaja doživljavaju čitav spektar simptoma unipolarne depresije - beznađe, osjećanje bezvrijednosti i nihilizam”, kaže psihijatar Ian Cook, direktor Programa za istraživanje i kliničko liječenje depresije Univerziteta California u Los Angelesu (UCLA).

“Mnogi misle da je ovo šala, ali je daleko od nje”, rekao je Cook.

Ljudi koji kroz to prolaze imaju velike oscilacije u raspoloženju. Srce im se često uzlupa, misli postaju mračne, napada ih bezrazložna tuga, imaju potrebu za samoćom.

“Biježe u izolaciju, jer ne mogu podnijeti gledati druge kako se smiju i zabavljaju, a ljeti je na ulici više ljudi, kafići su puni, muzika se čuje sa svih strana, djeca veselo trčkaraju... Oni koji pate od ljetnje depresije ništa od toga ne mogu podnijeti”, objasnio je Cook.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije