Ljetni 'problemi': Uklonite mrlje od kreme za sunčanje s odjeće pomoću ovog sastojka

0
Radiosarajevo.ba
Ljetni 'problemi': Uklonite mrlje od kreme za sunčanje s odjeće pomoću ovog sastojka
Foto: Pixabay / Krema za sunčanje

Svakome se dogodilo da mu krema za sunčanje kapne na odjeću ili ostavi ružan trag kada se tkanina priljubi uz tijelo dok krema nije do kraja upijena u kožu.

Nužna je za zaštitu od UV zračenja, ali može ostaviti tvrdokorne mrlje koji izgledaju poput hrđe zbog hemikalije koja se zove avobenzon. Često takve mrlje ne nestaju u običnom pranju u veš mašini. Evo kako da ih se riješite uz pomoć sastojka koji svi imamo kod kuće.

Isperite područje na kojem je mrlja hladnom vodom. Nanesite na nju alkoholno sirće i  ostavite da odstoji najmanje osam sati ili preko noći. Nakon toga operite u veš mašini uobičajenim deterdžentom i, po mogućnosti, stavite da se suši na otvorenom jer će UV zrake dodatno posvijetliti i izbijeliti sve mrlje.

U Beču održan javni skup i Marš mira za žrtve genocida u Srebrenici

U Beču održan javni skup i Marš mira za žrtve genocida u Srebrenici

Sirće je odlično rješenje i za mrlje od znoja, koje su za očekivati na ljetnim vrućinama. Potopite umrljano područje u 50/50 otopinu bijelog sirćeta i vode na nekoliko sati. Sirće će ubiti bakterije u tkanini, razgraditi naslage znoja i ukloniti miris, piše D&D.

Zatim operite odjevni predmet uobičajenim deterdžentom za pranje veša. Enzimi u deterdžentu pomažu u daljnjoj razgradnji molekula znoja, ostavljajući vašu odjeću svježom i čistom. Ostavite da se suši na sunčevoj svjetlosti kako biste dodatno uklonili žute mrlje s bijelih košulja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije