Ljekovita svojstva grožđica

Radiosarajevo.ba
Ljekovita svojstva grožđica
Ovo suho voće, koje se koristi u 99 posto kuhinja, ima brojne zdravstvene i prehrambene vrijednosti

Grožđice su odlične za smanjenje krvnog pritiska, pomažu kod loše probave, poboljšavaju zdravlje očiju, pomažu zdravlju kosti, štite od raka dojke, pomažu kod dijabetesa, anemije i seksualne disfunkcije.

Mnoge su hranjive tvari koje grožđice sadrže, a visoka razina kalija u njima je i najzaslužnija kod smanjenja krvnog pritiska.

Kalij savršeno pomaže kod smanjenja napetosti krvnih žila, a smatra se i da smanjuje njihovu ukočenost.

Ukoliko želite dobiti na težini, grožđice su najbolji izbor hrane, jer sadrže dosta glukoze i fruktoze, ali su pune i potencijalne energije. Grožđice su idealan dio prehrane upravo za sportaše, jer snažno pojačavaju energiju, a odlične su i za one koji se žele udebljati na zdrav način.

Oči i zubi

Grožđice su dobre i za zdravlje očiju, jer sadrže fitonutrijente, a koji oči štite od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima, u obliku katarakte, makularne degeneracije i slabljenja vida. Za zdravlje oka su neophodni A karotenoid, vitamin A i beta karoten, a upravo njih ima puno u grožđicama.

Glavni element kosti je kalcij, a i on se nalazi u grožđicama. U grožđicama se nalazi i bor, koji je važan za apsorpciju kalcija i pravilno formiranje kostiju. Osim kostiju, grožđice su odlične u čuvanju zdravlja zubi i sprečavanju osteoporoze.

Za smanjenje karcinogena je zaslužan katahin, koji se u visokim razinama nalazi u grožđicama. Jedan od primarnih faktora koji dovode do rasta stanica raka su slobodni radikali, ali i tvari koje potiču na metastaze. Konzumacija grožđica je odlična jer obiluju antioksidansima.

Umjesto čokolade

Zato što su pune vlakana, grožđice pomažu u regulaciji i čišćenju probavnog trakta. Imaju laksativni učinak i upijaju vodu, zbog čega će ublažiti zatvor. Grožđice su lako dostupna namirnica i ako poželite uživati u njenom finom i posebnom okusu, dobro je što je neće biti problem pronaći.

Kada vam se probudi želja za slatkim, umjesto da pojedete čokoladu, radije posegnite za sočnim grožđicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije