Kulinarske čarolije: Napravite savršen pesto
Pesto je tradicionalni italijanski sos koji je jako zahvalno imati u kući. Jednostavno ga je za napraviti, a može se koristiti na mnogo načina. Ovim sosom možete začiniti tjesteninu, salatu, ali i sendviče. Također, može se koristiti kao marinada za razna mesa ili ribu.
Vremenom su se pojavili različiti recepti, no svaki od njih je jednako ukusan. Tako imamo pesto s korijanderom, peršunom ili drugim zelenim začinim, a umjesto pinjola stavljaju se bademi, orasi, indijski orasi.
Ono što se nikada ne mijenja je maslinovo ulje, bijeli luk i parmezan.
Evo jednog prijedloga:
Nekoliko većih grančica bosiljka
2,5 dl maslinovog ulja
70 g sira (ribanac)
2 čehna bijelog luka
70 g oraha
70 g pinjola
prstohvat soli
Priprema:
Sve sastojke suhe stavimo u multipraktik, polako dolijevamo ulje i miksamo dok ne dobijemo ujednačenu smjesu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.