Kalcijum / Kuhinjske namirnice koje sprečavaju zastoj srca

12. 10. 2017. u 07:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Naučnici su otkrili da su ljudi koji imaju nizak nivo kalcijuma u organizmu u dva puta većem riziku od iznenadnog zastoja rada srca u odnosu na ostale.

Zastoj srca, koji se često miješa sa srčanim udarom, predstavlja nagli prestanak normalne cirkulacije krvi usljed nemogućnosti srca da se pravilno kontrahuje tokom sistole i smrtonosan je u 90 posto slučajeva. U slučaju srčanog udara, pak, moguć je dotok krvi u srčani mišić, iako srčani udar može biti uzrok srčanog zastoja.

Naučnici Cedars Sinai instituta za bolesti srca u Los Angelesu ispitali su nivoe kalcijuma kod 712 pacijenata, a ispostavilo se da su oni sa najnižim nivoom tog minerala u organizmu (manje od 8,95 miligrama po decilitru krvi) imali dva puta veće šanse da dobiju zastoj srca u odnosu na one koji su imali najviši nivo.

Taj zaključak važi i kad se u obzir uzmu drugi faktori rizika, poput srčanih bolesti i upotrebe određenih lijekova.

Treba imati u vidu da je prema važećim preporukama normalan nivo kalcijuma od 8,5 do 10,2 mg/dl.

Pored mliječnih proizvoda, dobar izvor kalcijuma je zeleno lisnato povrće, smokve, orasi, masnije vrste ribe i banane.

NEMA KOMENTARA