Kuhinjske lekcije: Kako skuhati savršenu tjesteninu na italijanski način

Radiosarajevo.ba
Kuhinjske lekcije: Kako skuhati savršenu tjesteninu na italijanski način

Italija i njena kuhinja… Naučila nas je svemu i svačemu, a između ostalog, kako da kuhamo pastu: ona mora biti ‘al dente’. Dakle, važno je skuhati je tako da kad je zagrizete osjetite blagi otpor pod zubima. Ne znam da li ste znali, ali raskuhanu pastu organizam teže vari od one skuvane ‘na zub’. Razmislite, možda vrijedi pokušati!

Kako ‘pravilno’ skuhati pastu

Izmjerite pastu: 85g-100g po osobi. Pravilo je da to bude 85g, međutim, Italijani pastu obično ne jedu kao glavno jelo. Posle nje često ide meso, riba ili neko vegetarijansko jelo. Dakle, u zavisnosti od toga kako je kombinujete, prilagodite količinu svojim potrebama.

Stavite vodu da se zagrije: najmanje jedan litar na 100g tjestenine. Ukoliko je šerpa veća, slobodno stavite više. U slučaju da imate električni bokal (electric water boiler), ovo je odlična prilika da ga iskoristite.

Kada voda provri dodajte krupnu so: oko 15-20g. Znam da zvuči mnogo, ali na kraju veći dio nje će ostati u vodi koju ćete prosuti, a pasta će biti zaista neukusna ukoliko nije dovoljno slana.

*Vodu nemojte soliti dok ne provri, jer će to usporiti sam proces. Dodatan razlog je taj što voda mora jako ključati u trenutku kad ubacite pastu, a so je pospješuje u tome na kratko, ukoliko je dodate neposredno prije ubacivanje paste.

Pripremite pastu za ubacivanje u vodu. Ukoliko koristite kratku, samo je ubacite i promiješajte. Dugu je potrebno ubaciti na malo drugačiji način, kako bi se ravnomjerno rasporedila i time se izbjeglo sljepljivanje.

Uzmite je u ruku i poravnajte je tako da stoji pravo na ravnu površinu. Negdje po sredini je uzmite jednom rukom, a drugu stavite iznad. Obuhvatite je prstima. Napravite takav pokret rukama kao da nešto zavrćete ili cijedite i vidjećete da pasta izgleda kao na slici.

Foto: Namirnice.ba

Pustite je da upadne u vodu. Ako to niste uradili savršeno i neke slamčice su ispale, ne obazirite se, samo ih vratite u šerpu.

Poklopite šerpu na 15-30 sekundi, dok voda provri. Prilikom ubacivanja, pasta ju je malo rashladila i zbog toga treba ubrzati ponovno ključanje.

Spustite pastu u šerpu.  Malo smanjite vatru.

Kuhajte je onoliko minuta koliko piše na pakovanju. 

Povremeno je promiješajte kako biste izbjegli sljepljivanje paste, a samim tim i neravnomjerno kuvanje.
Izdvojite jednu šolju vode od kuvanja i procijedite pastu
. Ta voda od kuhanja je veoma važna, jer omogućava da se tjestenina fino sjedini sa sosom i da samo jelo bude kremastije.

Pastu ne treba ispirati niti prelivati uljem. Ukoliko pripremate neku hladnu salatu ili hladan prilog, u tom slučaju je na kratko isperite hladnom vodom kako bi je ohladili i spriječili dalje kuhvanje. Za salate se obično koristi neka od kratkih vrsta i veoma je važno da prilikom kuhanja ostane al dente. Prelijte je maslinovim uljem ili izmiješajte sa ostalim sastojcima.
Procijeđenu tjesteninu dodajte
 prethodno pripremljenom sosu. Izmiješajte, dodajte manje ili više vode koja je preostala od kuhanja paste, u zavisnosti od toga koliko je potrebno da biste dobili željeni izgled.

Za više kulinarskih tehnika i savjeta, kao i za priliku da se upoznate sa mnogo fantastičnih recepata posjetite blog NaTanjiru.com. Blog možete pratiti i preko Facebooka.

Namirnice.ba/Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije