Kraj ljeta je pravo vrijeme za "generalku": Ove stvari izbacite iz kuće

Radiosarajevo.ba
Kraj ljeta je pravo vrijeme za "generalku": Ove stvari izbacite iz kuće
Foto: Unsplash / Ilustracija

Kako se bliži kraj ljeta, većina razmišlja o pospremanju kućanstva i mogućem bacanju starih stvari. Jako dobro znamo što koristimo gotovo svakodnevno, a koje nam stvari samo skupljaju prašinu. Uz to što nepotrebno zauzimaju mjesto u kućanstvu, možda bi drugim ljudima više pomogli kada bi se donirali. Stoga su stručnjaci savjetovali kojih pet stvari biste se trebali riješiti, prenosi Real Simple.

Kuhinjski uređaji koje nikad ne koristite

Napravite "inspekciju" svih aparata. Ako neke niste koristili godinu ili više, vrijeme je da ih se riješite. Provjerite jesu li čisti i suhi, a zatim ih pohranite u plastične kante ili spremnike koji ih štite od prašine. Sve to zatim možete donirali ili spremiti na tavan ili u podrum.

Odjeća koju više ne nosite

Kao što su mnogi već shvatili, sjajno je vrijeme za pregledavanje ormara. Ako primijetite da cijelo vrijeme nosite istu odjeću, sada znate koje stvari nosite, a koje ne. Izdvojite sve što niste nosili u posljednjih 12 mjeseci. Operite sve što treba, a zatim uredno složite u vrećice ili kutije kako biste ih mogli donirati.

Stara kozmetika i toaletne potrepštine

Ako rjeđe odlazite u trgovinu, možete potražiti dodatni sapun, šampon ili šminku na stražnjoj strani vašeg ormarića s lijekovima. Ali budite oprezni i provjerite da ne upotrebljavate proizvode kojima može isteći rok trajanja i koji mogu izazvati iritaciju na koži. Ako imate prazne boce za bacanje, provjerite mogu li se reciklirati.

Stari papiri i pošta

Pravo je vrijeme za pregled dokumenata i papira. Započnite uklanjanjem svih papira koji vam definitivno nisu potrebni, poput kupona s istekom roka trajanja, praznih kuverti, starih računa, itd. Budući da mnogi od nas pronalaze načine kako sve učiniti - raditi, vježbati, čak i posjećivati muzeje - putem interneta, možda je pravo vrijeme da se prebacimo na elektronske račune i tako smanjimo količinu papira. Bacite ili reciklirajte sve što možete.

Predmeti pred istekom roka trajanja

Nikad nije bilo bolje vrijeme da izbacite istekle stvari iz svog hladnjaka ili ostave. Na ovaj način, nećete morati brinuti o tome je li vaša porodica jela hranu kojoj je već prošao rok. Dodatni bonus: Dobit ćete novi prostor za pospremanje svježih namirnica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije