Kozije mlijeko najdjelotvorniji lijek

Radiosarajevo.ba
Kozije mlijeko najdjelotvorniji lijek
Pixabay / Ilustracija
Nećete vjerovati, ali 65 posto potrošnje mlijeka u svijetu je od kozjeg mlijeka, a ta popularnost nije došla zbog visokih profila marketinških kampanja ili velikih proračunskih reklama.

Kozije mlijeko ima nutritivne i zdravstvene prednosti ispred kravljeg mlijeka, prije svega bolju probavljivost i antialergijska svojstva. Ima specifičan miris, koji nije prihvatljiv baš za sviju. 

Ispitivanja važnosti kozijeg mlijeka su uglavnom iz medicinskih istraživačkih centara i ukazuju na terapeutske i zdravstvene potrebe.

Zapaženo je da masne globule kozijeg mlijeka usitnjene mehaničkim putem nose sa sobom enzim oksidazu, koja se oslobađa i pretvara u krvne zidove. Oni stimuliranju oslobađanje holesterola, a estri gliceroli su veći u kozjem mlijeku, što je značajno u ishrani novorođenčadi.

Osobe koje su alergične na kravlje mlijeko su ustvari osjetljive na oslobađanje količine histemina. Tako oslobođeni histamin proizvodi simptome koji se stvaraju u intraceluarnom prostoru limfne žlezde.

Kozije mlijeko po sastavu, osobinama i po biološkoj i energetskoj vrijednosti ne zaostaje za kravljim mlijekom. Ono ima veću hranljivu i biološku vrijednost. Pogodno je za tretmane astme, ekcema, migrene i stomačnih problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije