Izgorjeli ste na suncu: Izliječite kožu prirodnim putem

Radiosarajevo.ba
Izgorjeli ste na suncu: Izliječite kožu prirodnim putem
Pixabay / Ilustracija
Svakoga ljeta, većina se bori s istim problemima - opekotine od sunca.

Za početak, šta podrazumijevaju opekotine od sunca? U medicinskom svijetu, opekotine od sunca poznate su kao eritem. U osnovi to znači da je crvenilo kože uzrokovano dilatacijom i začepljenjem kapilara, te je to često znak upale ili infekcije. Nekoliko stvari može uzrokovati navedeno, a to su: infekcije, alergije ili sunčeve ultraljubičaste zrake.

Ultraljubičaste (UV) zrake koje uzrokuju opekotine dolaze u dva oblika -UV-A i UV-B. Ovi zraci, kao i svo elektromagnetno zračenja, dolaze u talasima na određenim frekvencijama. UV-A ima talasne između 315-400 nanometara. UV-B talasne dužine između 280-315 nanometara. Ove talasne dužine prodiru u kožu i apsorbuju se na različitim dubinama.

Za liječenje opekotina na suncu, može vam poslužiti i vaša kućna apoteka.

Lijekovi kao što su aspirin, ibuprofen i naproksen koriste se da se smanji bol, posebno ako se radi o početnoj fazi.

Za blage opekotina, hladna voda i mlijeko mogu biti odlični. Također, možete koristiti i hladne obloge.

Aloe vera, gel ili losion mogu umiriti iritiranu kožu. Za smanjenje stepena opekotina, mogu vam pomoći i hladne kupke. Izbjegavajte soli za kupanje, ulja i parfeme jer oni mogu proizvesti neželjene reakcije.

Naravno, klonite se sunca dok vas ne prođu opekotine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije