Izbjegnite greške: Brzi program za pranje štedi vrijeme i novac, ali...

Radiosarajevo.ba
Izbjegnite greške: Brzi program za pranje štedi vrijeme i novac, ali...
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Brzi programi za pranje veša u mašini itekako su korisni jer štede vrijeme i novac, no ne možemo se ne zapitati odrade li i svoj posao kako treba?

Svi se slažemo kako se tu radi o uštedi vremena, posebno kad se katkad suočimo s pravom planinom prljavog veša u košari (i pokraj nje), ali mnogi se nekad s pravom zapitaju je li veš opran na takav način stvarno čist, piše tportal.hr. 

Kako biste bili sigurno da pravilno upotrebljavate funkciju brzog pranja, evo o čemu trebate voditi računa:

Brzi programi imaju ograničenja

Brzi programi za pranje imaju svoja ograničenja. Svi se slažu kako je brzi program odlična ideja jer se troši manje energije, vode i deterdženta, a veš je za samo pola sata (ili i prije) spremno za sušenje. No treba znati kako ovakvi programi nisu svemoćni osobito kad se radi o rublju koje je jako zaprljano i s tvrdokornim mrljama. Stoga na ovaj način perite veš koji nije kritično zaprljano, a za ozbiljno prljavo veš birajte programe s višom temperaturom i duljim trajanjem ciklusa.

Samo više temperature uklanjaju mikroorganizme

Kako biste bili sigurni da ste uništili potpuno klice i grinje, veš je potrebno prati na 60 stepeni. Ipak, uvijek pročitajte naljepnicu na odjeći, jer neki komadi mogu podnijeti najveću temperaturu od 40 stepeni. Ipak, za posteljinu i peškire bolje se držati pranja s višom temperaturom uz korištenje deterdženta u prahu koji sadrži bjelilo kako bi se ubile bakterije i virusi koji samo vrebaju. Ovo se posebno odnosi na porodice u kojima ima osoba sa smanjenim imunitetom poput starijih i male djece.

Odaberite pravi deterdžent

Veliku ulogu igra i deterdžent - klasični deterdženti sadrže enzime i najbolji su izbor za uklanjanje mrlja. No eko deterdženti koji ne sadrže izbjeljivače ili enzime, manje su učinkoviti u uklanjanju mrlja, iako su odličan izbor za osobe s osjetljivom kožom. Ukoliko koristite brzo pranje trebati znati kako je ispiranje biti kraće od uobičajenog pranja, pa je najbolje do pola napuniti bubanj s vešom i upotrijebiti pola doze deterdženta kako biste osigurali da rublje bude dobro isprano od deterdženta.

Pravilno održavajte mašinu

Ako se redovno perete veš na niskim temperaturama, mogli biste primijetiti da se na vašoj mašini pojave pljesnivi mirisi zbog nakupljanja plijesni i bakterija. Da biste to eliminirali, operite mašinu bez veša i deterdženta na višim temperaturama svakih nekoliko sedmica i dobro izribajte ladicu za deterdžent te gumeni prsten oko bubnja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije