Kolač 'slatki grijeh': Niti se peče, niti se kuha, savršen za ljeto i početnike
Nema uključivanja ringle, nema uključivanja rerne, a kolač je savršeno mekan i ukusan! Upravo takav je kolač 'slatki grijeh' čije i ime dosta toga govori o tome koliko je dobar ovaj dezert.
Evo šta vam je potrebno da pripremite slatki grijeh, odličan kolač za ove tople dane.
Sastojci:
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
- 1 pakovanje od 300 gr keksa
- 200 gr čokolade
- 6 kašika ulja
- 8 kašika mlijeka
- 2 kesice pudinga od vanile koji se ne kuhaju
- 500 ml mlijeka
- 200 gr kisele pavlake
- 200 ml slatke pavlake
- Dekoracija po izboru
Priprema:
Čokoladu otopiti na pari. Obavezno je mlijeko, ako je veći procenat kakaa u čokoladi slobodno dodajte još 2 kašike mlijeka, jer kada se kolač stegne čokolada mora da ostane mekana kako bi se kolač lako sijekao. Dodajte ulje.
Ostaviti čokoladu da se hladi dok umutimo ostale sastojke.
Umutiti puding s mlijekom, dodati pavlaku pa umutiti i na kraju dodati slatku pavlaku, pa sve dobro izraditi mikserom.
Keks podijeliti na tri dijela pa prvi dio poslagati u pleh 30 x 20 cm ili u kalup. Ako je keks tanak, nije potrebno da se umače u mlijeko jer će 'povući' vlažnost od filova.
Preko keksa staviti četvrtinu fila od pudinga, poravnati, pa staviti pola mjere čokolade, pa i nju poravnati. Staviti u frižider ili kratko u friz da se čokolada stegne.
Na čokoladu staviti opet četvrtinu fila i tako nastaviti - keks, fil, čokolada, fil, keks.
To je to, prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.