Koji ste tip: Da li će vaša veza trajati zauvijek?

Radiosarajevo.ba
Koji ste tip: Da li će vaša veza trajati zauvijek?
Pixabay / Ilustracija
Ova će vas vijest ili utješiti, ili obeshrabriti, ovisno o tome u kojem broju prepoznajete sebe i svog partnera. Naime, jedno je istraživanje otkrilo kako samo jedan tip parova od sveukupno 4 koja postoje ima predispozicije da traje zauvijek.

Kako piše The Independent, Brian Ogolsky sa Univerziteta Illinois proveo je studiju na 376 nevjenčanih parova u srednjim dvadesetim godinama te se prilikom provođenja studije usredotočio na parove kao zajednicu, a ne na individue koje par čine. Fokus interesa bila je želja za brakom koja je praćena kroz devet mjeseci, a koja se naravno mijenjala ovisno o tome svađa li se par u nekom trenutku te o ličnim međusobnim razlikama.

Na temelju proučavanja, Ogolsky je došao do zaključka kako postoje 4 tipa parova:

Dramatični (parovi koji provode manje vremena zajedno te imaju mnogo uspona i padova);

Bjegunci od konflikata (parovi koji prvenstveno cijene svog partnera u svakoj situaciji i svakom pogledu i kod kojih se vrijeme koje provode zajedno mijenja);

Društveno angažirani (parovi koji redovito komuniciraju putem društvenih mreža);

Fokusirani na partnera (parovi koji se najčešće svađaju, no imaju stabilniju vezu od dramatičnih parova); 

Čak 34 posto parova su dramatični, njih 30 posto su oni koji su fokusirani na partnera, društveno angažiranih je 19 posto a najmanje je onih koji bježe od konflikata, tek 12 posto.

Nakon devet mjeseci koliko je studija trajala, Ogolsky je došao do zaključka kako najveću vjerovatnost za prekid imaju dramatični parovi, kod društveno angažiranih se želja za brakom tokom mjeseci nije značajno mijenjala, kod parova koji bježe od konflikata želja za brakom bila je u padu, a oni koji su fokusirani na partnera, pokazalo se, imaju najveće šanse da njihova ljubav potraje dugo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije