Ključna pravila koja mogu potpuno promijeniti izgled vašeg doma

0
Radiosarajevo.ba
Ključna pravila koja mogu potpuno promijeniti izgled vašeg doma
Foto: Pixabay / Ilustracija

Okrenite se oko sebe i dobro pogledajte unutrašnjost vašeg doma. Primijetit ćete boje i detalje koje ste pomno birali kako bi oživjeli prostor u kojem boravite. No što je, na primjer, s vašim unutarnjim vratima?

U mnogim stambenim objektima ona su jedna od najcjenjenijih dizajnerskih komponenti. Ciljano birana vrata koja se uklapaju u interijer vašeg doma mogu prostoru u kojem se nalaze dati novi vizualni identitet i karakter. Donosimo vam mini vodič kako izabrati savršena vrata po mjeri vašeg idealnog doma.

1. ODABERITE STIL VAŠIH VRATA

Ovo je prvi korak pri odabiru vaših idealnih vrata. Stil novih vrata odredit će karakter interijera vašeg doma. Izuzetno je važno promotriti mjere prostorija za koje su vam potrebna vrata. Ako se radi o stanu manjih dimenzija, savjetujemo da birate vrata jednostavnog oblika i linija jer će vam ukrašena vrata dati dojam manjeg prostora nego što on uistinu jest. Ključ u biranju vrata je dosljednost kako bi dobili dojam povezivanja prostora između kojih se ona nalaze.

Kod odabira unutarnjih vrata postavite si par ključnih pitanja: za koju sobu su vrata namijenjena, koji je stil interijera, koja je visina stropova i od kojih materijala su podovi. 

2. NA KOJU STRANU SE VRATA OTVARAJU

Odabir strane otvaranja vrata određuje gdje će se nalaziti šarke. Kod izbora strane otvaranja razmislite želite li da se otvaranjem vrata ulazi u sljedeću prostoriju tako da krilo vrata ulazi u idući prostor ili se vrata otvaraju na van odnosno krilo ulazi u prethodni prostor. Ako se radi o primjerice glavnoj spavaćoj sobi, najčešće se biraju vrata koja ulaze u prostor. Dobro razmislite kakav tijek hoda želite imati u stanu, odnosno kako vam je najlakše, ali i najudobnije prolaziti iz jednog prostora i idući.

Jedan od stilova koji obožavamo su klizna vrata koja kada se otvore mogu vizualno dati dojam većeg obujma prostora, a jednostavnim sistemom zatvaranja savršeno će pregraditi prostore koje želite odvojiti. Klizna vrata su odlično rješenje za štednju prostora, a možete ih postaviti na zid ili čak i u zid koji služi kao pregrada. 

3. PRAVILAN ODABIR MATERIJALA

Materijal vaših vrata ne bi se trebao podudarati samo s estetikom vašeg doma, već može biti i veliki odlučujući faktor u odabiru stila vrata. Kod unutarnjih vrata možete birati između punog drveta, medijapana, staklenih vrata ili vrata sa cijevastom ivericom. Primjerice, staklena vrata idealno će se uklopiti na prostorije poput smočnice.

4. BOJA KOJA SE UKLAPA U INTERIJER

Kod kupnje novih vrata izaberite boju koja će se uklopiti s dizajnom interijera vašeg doma. Neutralne nijanse su uvijek dobar izbor jer se jednostavno stapaju sa svakim prostorom.

Još jedno odlično rješenje koje nas je oduševilo je upravo ono koje će vašim mališanima omogućiti da rade ono što najviše vole - crtaju po površinama, a za vas bez straha da ćete morati ponovno u skorije vrijeme krečiti novo ofarbane zidove. 

5. ČAROLIJA JE U DETALJIMA

Nakon što ste izabrali svoja idealna vrata, dajte im onaj finalni dodir pravilnim odabirom detalja kao što su okovi i kvake, a koji će vašim vratima dati potpuni, dizajnerski look.

Ako želite moderan izgled, možete odabrati ručke vrata koje su postavljene u ravnini s površinom vratnog krila – elegantan izgled bez provrta za ključanicu. Također, uz to savršeno odgovaraju dobro prekriveni okovi jer nevidljivo spajaju vratno krilo i okvir vrata.

Središte življenja je u našem domu, zona odmaranja i naša oaza u kojoj se osjećamo dobro, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije