Poznati klimatolog: 'Europa će se suočiti sa hladnoćom, tačno znam i kada'

12
Radiosarajevo.ba
Poznati klimatolog: 'Europa će se suočiti sa hladnoćom, tačno znam i kada'
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Postoji "veća vjerojatnost nego inače" da Europa doživi značajno zahlađenje prije Božića, prema novoj dugoročnoj vremenskoj prognozi koju su izradila vodeća međunarodna klimatska tijela.

Ovo upozorenje dolazi u trenutku dok europske zemlje intenzivne pune svoja skladišta prirodnog plina, nadajući se da će preživjeti zimsku sezonu grijanja bez pristupa većim ili čak niikakvim količinama plina iz Rusije.

Iako analitičari procjenjuju da bi količine u punim skladištima trebale biti dovoljne da se normalno prebrodi zima, jasno je da ako temperature snažno padnu, europske bi zemlje mogle biti prisiljene racionalizirati, odnosno ograničiti potrošnju plina, što bi izrazito negativno utjecalo na industriju i radna mjesta.

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Poznati meteorolog najavio: Sljedeće sedmice očekuje se pravo Miholjsko ljeto

Poznati meteorolog najavio: Sljedeće sedmice očekuje se pravo Miholjsko ljeto

Mogućnost hladnog razdoblja ove godine - najvjerojatnije u decembru - i dalje je "vrlo realna", rekao je za Politico Carlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promjene Copernicus pri Europskom centru za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), prenosi Jutarnji list.

"Višesistemska sezonska prognoza" za oktobar objavljena u srijedu, temelji se na podacima ECMWF-a i šest drugih nacionalnih prognostičkih centara.

Predviđanje zimskog vremena u ranu jesen puno je neizvjesnosti i ključni čimbenici koji bi mogli utjecati na uvjete - osobito u januaru i februaru - "još nisu u igri", ističe Buontempo.

Ukoliko se trenutni vremenski obrazac fenomena La Nina s temperaturom površine mora nižom od prosječne u ekvatorijalnom Pacifiku zadrži do Nove godine - što nije nešto što se još uvijek može sa sigurnošću predvidjeti - to obično znači blažu drugu polovicu zime.

No, europske vlade, koje se pripremaju za prvu zimu u uvjetima energetske krize, ipak bi trebale biti oprezne zbog mogućnosti predbožićnih hladnoća koje bi stvorile dodatni pritisak na ionako napregnutu opskrbu kontinenta plinom.

Poznati meteorolog najavio Miholjsko ljeto u oktobru: Snijeg u septembru, a onda potpuni preokret

Poznati meteorolog najavio Miholjsko ljeto u oktobru: Snijeg u septembru, a onda potpuni preokret

"Izlazimo iz toplog ljeta. Znamo da su zime sve blaže. Stoga smo možda skloni misliti da će zima biti blaga i da ne moramo se brinuti", kaže Buontempo. "Možda to i jest slučaj, no prognoza koju objavljujemo danas i naše razumijevanje načina na koji klimatski sistem funkcionira, navodi nas da ukažemo kako zapravo još uvijek postoji šansa za vrlo hladni val, a ove godine šansa za to - prije Božića - veća je nego u normalnoj godini".

Prognoza od srijede još uvijek u sebi sadrži neizvjesnosti, no energetska tržišta obično posvećuju veliku pažnju dugoročnoj prognozi za novembar jer je do tada ‘u igri‘ većina glavnih čimbenika koji oblikuju vremenske prilike za drugi dio zime, zaključio je Buontempo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije