Poznati meteorolog najavio: Sljedeće sedmice očekuje se pravo Miholjsko ljeto

0
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog najavio: Sljedeće sedmice očekuje se pravo Miholjsko ljeto
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Miholjsko ljeto u Sarajevu

Poznati meteorolog iz Srbije Đorđe Đurić navodi da se do kraja radne sedmice očekuje promijenljivo, tmurno i hladnije vrijeme, da bi nakon toga uslijedilo Miholjsko ljeto sa temperaturama od 20 do 25 stepeni, uz stabilno, suho i sunčano vrijeme.

On je u svojoj najnovijoj objavi na Facebooku govorio i o Miholjskom ljetu u našim krajevima.

"Dominacija anticiklona i visokog vazdušnog pritiska nastavit će se i od vikenda, što će uslovljavati stabilno, suho i uglavnom vedro vrijeme. Centar anticklona nalazit će se nad Karpatima i istočnom Evropom, a niskog nad Jonskim morem, pa se usljed izraženijeg gradijenta vazdušnog pritiska očekuje košava.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Stiglo nam je Miholjsko ljeto - znate li šta to znači?

Stiglo nam je Miholjsko ljeto - znate li šta to znači?

Stiže ciklona sa Atlantika

Tokom većeg dijela sljedeće sedmice centar visokog pritiska nalazit će se uglavnom nad našim područjem. Zahvaljujući blokirajućem uticaju anticklona, snažni oblačni i padavinski sistemi u sklopu snažnih ciklona sa Atlantika sljedeće sedmice neće moći da prodru unutar kopna Evrope, već će se sa Atlantika obrušavati na sjeverne i južne obode Evrope", objavio je Đurić na svom Facebook profilu.

Od vikenda će uz prisustvo snažnog anticklona u prizemlju, sve više jačati i termički greben na visini sa jugozapada, koji će tokom većeg dijela sljedeće sedmice uslovljavati da do našeg područja sa jugozapada i sa Mediterana pristiže veoma topla vazdušna masa.

Pred nama je Miholjsko ljeto

"Sljedeće sedmice očekuje se pravo Miholjsko ljeto. Tokom cijele sledeće sedmice jutra će biti svježa i hladna, ponegdje i maglovita, a tokom dana sunčano i relativno toplo, uz maksimalne temperature uglavnom do 25°C. Prema trenutnim prognozama, Miholjsko ljeto i stabilno, sunčano i toplo vrijeme zadržalo bi se do 25. oktobra", napisao je Đurić.

Stabilno, suho i toplo vrijeme ići će na ruku ratarima i poljoprivrednicima da privedu kraju jesenje radove.

"Ovogodišnji oktobar proteći će u znaku stabilnog, uglavnom suhog mjeseca, ali i toplijeg od prosjeka, uz dominaciju anticiklon i visokog vazdušnog pritiska tokom većeg dijela mjeseca", zaključio je meteorolog Đorđe Đurić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije