Kauč vam je poprimio neugodan miris? Ne nosite ga odmah na hemijsko - imamo par odličnih rješenja

0
Radiosarajevo.ba
Kauč vam je poprimio neugodan miris? Ne nosite ga odmah na hemijsko - imamo par odličnih rješenja
Foto: Photojoiner / Neugodan miris se uvukao u namještaj

Kada dođu hladnija godišnja doba poput jeseni i zime, kauč, trosjed, fotelja postaju omiljeni predmeti svih ukućana: neki gledaju TV, drugi čitaju knjigu, treći se samo izležavaju, četvrti dovode goste. Međutim, sva uživancija pada u drugi plan kad se iz tog kauča počnu širiti neugodni mirisi. A to će se s vremenom i dogoditi.

Ali to ne znači da odmah morate ići kupiti novi trosjed ili stari dati pretapecirati ili u najboljem slučaju na hemijsko.

Internetom već neko vrijeme kruži zgodan trik za čišćenje kauča s tabletom za masušinu za suđe uz pomoć poklopca za lonac, ali postoji još nekoliko trikova kojima možete osvježiti taj komad namještaja.

Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU

Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU

Naravno, prije bilo kakvih 'uradi sam' akcija poželjno je provjeriti uputstvo o održavanju tkanine, kako ne biste kasnije požalili.

Eterična ulja

Uvijek su učinkovita protiv bilo kakvog neugodnog mirisa.

Profesionalni trikovi: Kako brzo očistiti cijeli stan u samo 20 minuta

Profesionalni trikovi: Kako brzo očistiti cijeli stan u samo 20 minuta

Zdjelicu napunite vodom, dodajte kašiku sode bikarbone i sedam kapi eteričnog ulja po izboru. Promiješajte, umočite krpu, dobro je procijedite i prebrišite cijeli kauč. Na kraju isperite dobro ocijeđenom krpom od mikrovlakama. Ostavite da se posuši.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je jedan od najčešće korištenih prirodnih sastojaka za čišćenje u kući.

Za osvježenje kauča potrebno je kašiku sode otopiti u vodi, namočiti krpu, ocijediti je i prebrisati sofu. Ali budući da je soda bikarbona bez mirisa, u vodu možete dodati i četiri kapi eteričnog ulja po želji. Imajte na umu da kauč ne smijete previše smočiti i da ga je na kraju uvijek potrebno prebrisati iscijeđenom krpom.

Organski sapun

Otopite jednu i po kašiku sapuna po želji u toploj vodi. Uzmite mekanu spužvicu, iscijedite je i prođite cijeli kauč sa njom. Isperite dobro iscijeđenom krpom od mikrovlakana i ponovite pranje sa spužvicom. Ostavite da se osuši.

Sok od limuna

Ko ne voli svježi miris limuna? U ocijeđeni sok od jednog velikog limuna dodajte jednu i po šoljicu vode, umočite krpu, ocijedite i prebrišite sofu.

Mislite da svaki put očistite sve kako treba? Moguće je da vam promaknu ove stvari

Mislite da svaki put očistite sve kako treba? Moguće je da vam promaknu ove stvari

Mirisna mješavina

A šta bi se desilo kada biste sve ove sastojke pomiješali? Dobili biste mirisnu mješavinu za kauč koju možete koristiti svaki dan.

Za njegovu pripremu su potrebne dvije šoljice vode, kašika sode bikarbone, čajna kašičica sapuna i pet kapi eteričnog ulja po želji.

Otopite sapun u malo vode, pomiješajte ga sa sodom bikarbonom dok ne dobijete gustu jednoličnu smjesu, a zatim je naspite u posudu s ostatkom vode. Dodajte kapi eteričnog ulja, sve pomiješajte da dobijete jedinstvenu otopinu i ulijte u bočicu s raspršivačem. Poprskajte po dobro očišćenoj krpi od mikrovlakana i laganim pokretima prebrišite sofu, piše D&D.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije