Kasni pubertet okidač je za mnoge bolesti

Radiosarajevo.ba
Kasni pubertet okidač je za mnoge bolesti
Sinovi žena koje su menstruaciju dobile prije svojih vršnjakinja ući će u pubertet oko dva mjeseca ranije.

Postoji veza između gojaznosti i ranog početka puberteta

Studija objavljena u časopisu Human Reproduction analizirala je podatke od oko 16.000 danskih majki i djece.

Jedan od autora, doktor Nis Brik, sa Univerziteta Arhus iz Danske, pojasnio je da kad god kod doktora dođe pacijent sa odloženim ili ranim početkom puberteta, doktor ga ispituje za porodičnu historiju.

Znali smo da postoji odnos između pubertetskog doba majke i sina, ali sada naši podaci iz studije to i potvrđuju”, rekao je doktor Brik.

Godine kada djevojčice i dječaci ulaze u pubertet se postepeno smanjuju širom svijeta.

U Velikoj Britaniji, doba kada djeca ulaze u pubertet se pomjera unazad za jedan mjesec na svakih 10 godina. Prosječno doba za ulazak u pubertet sada je 11 godina za djevojčice i 12 godina za dječake.

Stručnjaci su dodali da je došlo do poboljšanja općeg zdravlja i ishrane u industrijalizovanom svijetu, ali studije su također pokazale vezu između gojaznosti i ranog početka puberteta.

U 2015. godini, studija je pokazala da rani ili kasni početak pubertet ima veze sa povećanim rizikom od dijabetesa, gojaznosti, rane menopauze i kardiovaskularnih bolesti.

Smatra se da je djevojčica rano ušla u pubertet, ako je imala od osam do 11 godina, dok je kasni pubertet između 15. i 19. godine. Kod dječaka, normalan pubertet počinje između devete i 14. godine.

Američka studija u januaru je otkrila da je rani pubertet kod djevojčica takođe povezan sa povećanom vjerovatnoćom za razvijanje mentalnih zdravstvenih problema tokom adolescencije i u odraslom dobu.

“I genetski faktori i faktori zaštite životne sredine nedvosmisleno utječu na vrijeme kada se ulazi u pubertet “, rekla je doktorica Kristin Volfart-Veje, istraživačica na Univerzitetu u Kopenhagenu i autorka jedne studije koja se bavi pubertetom i vremenom.

Naslijeđe od roditelja

Dječaci i djevojčice naslijeđuju sklonost ka ulasku u pubertet u određenom dobu - od svojih majki i očeva. Ali, rani pubertet, početak rasta grudi i stidnih dlaka kod djevojčica manje zavise od genetskih faktora, a više od zaštite životne sredine, naveli su stručnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije