Kamenac se nakupio u kuhalu za vodu? Ovako ga se možete riješiti jednom zauvijek

Kuhalo za vodu je jedan od najčešće korištenih kućanskih aparata, ali njegovo čišćenje često se zanemaruje sve dok čaj ne počne imati neobičan okus ili dok se ne primijete mrlje na vanjskoj površini. Stručnjaci savjetuju da bi kuhalo trebalo čistiti najmanje jednom mjesečno, jer se u njemu nakuplja kamenac – tvrdokorna naslaga minerala koja nastaje isparavanjem zagrijane vode.
Iako kamenac nije štetan za zdravlje, može uticati na okus napitaka, čineći ih gorkim ili metalnim. Osim toga, s vremenom se taloži na dnu kuhala i postaje sve teži za uklanjanje. Međutim, za njegovo čišćenje nije potrebno kupovati skupa sredstva – sve što vam treba najvjerovatnije već imate kod kuće. Stručnjaci iz KitchenAid-a preporučuju limunov sok ili limunsku kiselinu kao prirodna i efikasna sredstva za čišćenje.
Dovoljno je napuniti kuhalo do pola vodom i dodati jednu kašiku limunovog soka ili limunske kiseline. Kuhalo se zatim uključi i nakon što voda proključa, ostavi se nekoliko minuta kako bi kiselina djelovala na kamenac. Nakon toga, voda se izlije, a kuhalo se ispere i bit će čisto i bez naslaga za manje od pet minuta.

Reis Kavazović: Nadam se da će se skup rabina održati u Sarajevu, doprinijet ću da se to desi…
Vanjski dio kuhala također može s vremenom izgledati zaprljano ili čak zahrđalo zbog pare. Limunska kiselina i limunov sok pomažu i u uklanjanju hrđe – dovoljno je nanijeti ih na mrlje, ostaviti nekoliko minuta i obrisati krpom. Za dodatni sjaj i poliranje površine, stručnjaci savjetuju upotrebu maslinovog ulja.
Maslinovo ulje, naneseno u maloj količini na mekanu mikrofiber krpu, može ukloniti otiske prstiju i vratiti sjaj nehrđajućem čeliku. Redovno održavanje kuhala uz pomoć ovih prirodnih sastojaka omogućit će vam da uvijek uživate u čistoj, svježoj šolji čaja bez tragova kamenca ili hrđe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.