Kakve tajne krije jesen

Radiosarajevo.ba
Kakve tajne krije jesen
Foto: Radiosarajevo.ba / Jesen na ulicama glavnog grada BiH
Dok jedni ne mogu prežaliti odlazak ljeta, drugi tvrde da počinje najljepše godišnje doba i, ako je suditi po bebama, i najplodonosnije, jer najviše djece se rađa upravo u septembru.

Ovo su još neke zanimljivosti o jeseni.

Djeca

Mališani rođeni od septembra do decembra imaju više šanse da budu odlični đaci od djece koja su na svijet došla tokom drugih godišnjih doba. Također, duže žive, što jedna teorija objašnjava time da izlaganje virusnim infekcijama, posebno ljetnjim u ranom periodu života, može da ima dugoročne posljedice na zdravlje, pišu Novosti.

Lišće

Nema ničeg ljepšeg od hoda po crvenom, narandžastom i žutom tepihu od opalog lišća. Ali zbog globalnog zagrijavanja i to se menja. Kako temperature ostaju visoke i u jesenjim danima, to odlažu promjenu boje lišća. Studije pokazuju da boje jeseni na lišću sada stižu pet dana kasnije nego prije dvije decenije.

Seks

Mada ljeto važi za doba romansi, strast zapravo cvjeta na jesen. Nivo testosterona zaslužan za libido raste kod oba pola, a istraživanja pokazuju da su muškarcima žene na jesen atraktivnije nego u ljetnjim mjesecima.

Kilogrami

Jedan od faktora koji utječe na dobijanje kilograma u jesenjim i zimskim mjesecima je vitamin D, odnosno njegov manjak, vjeruju naučnici. Manjak "vitamina sunca", kako ga zovu, utječe na skladištenje masti i vodi do kilograma ili dva viška u ovo doba.

Putovanja

Jesen je pravo vrijeme za putovanja jer cijene padaju, gužve su manje, a širom svijeta održava se mnoštvo festivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije