Kako zaštititi kuću od provalnika dok ste na odmoru: Obratite pažnju na ove ključne mjere

0
Radiosarajevo.ba
Kako zaštititi kuću od provalnika dok ste na odmoru: Obratite pažnju na ove ključne mjere
Foto: Pixabay / Ilustracija

Dok se bliži vrijeme godišnjeg odmora, vlasnici kuća trebaju poduzeti određene korake kako bi zaštitili svoj dom od potencijalnih provalnika.

Ovo je nekoliko savjeta koji mogu pomoći u očuvanju sigurnosti kuće dok ste vi na odmoru.

Stvorite iluziju prisutnosti: Pretrpano poštansko sanduče može odati vašu odsutnost. Zamolite susjede da povremeno izvade poštu iz sandučića i stvore iluziju da je neko kod kuće. Također, zamolite ih da povremeno pale svjetla kako bi kuća izgledala naseljeno.

Vojin Mijatović otkrio ko je glasao protiv usvajanja deklaracije u NSRS

Vojin Mijatović otkrio ko je glasao protiv usvajanja deklaracije u NSRS

Obratite pažnju na stražnja vrata i prozore: Većina provala događa se kroz stražnja vrata ili prozore koji nisu dovoljno osigurani. Prije odlaska, temeljito provjerite sve vrata i prozore te se pobrinite da su dobro zaključani i osigurani.

Uredite okućnicu: Redovito održavanje okućnice može spriječiti provalnike. Odsijecite visoko grmlje koje može poslužiti kao skrovište i osigurajte da ulazna vrata budu uvijek vidljiva s ulice.

Ne ostavljajte vrijedne stvari vani: Vaze, vrtni namještaj i ostali vanjski dodaci mogu privući pažnju provalnika. Prije odlaska, sve vrijedne predmete treba pospremiti kako bi se smanjila mogućnost provala.

Zaključajte profile na društvenim mrežama: Podijelite informacije o putovanju samo s povjerenim prijateljima. Označavanje lokacija i objava fotografija može odati da niste kod kuće, što može privući neželjenu pažnju.

Koristite videonadzor: Pametno postavljene kamere mogu pratiti vaš dom dok ste na odmoru. Uz pomoć pametnih sustava možete pratiti stanje okućnice i reagirati na vrijeme u slučaju potrebe.

Kombinirajte sigurnosne uređaje: Kombinacija vanjskog i unutarnjeg videonadzora te alarmnih sustava stvara dodatne slojeve sigurnosti za vaš dom.

Povjerite se komšijama: Dobri susjedi mogu biti vaša najbolja zaštita. Održavanje dobrih odnosa s njima može osigurati dodatni nadzor vašeg doma dok ste odsutni.

Prije odlaska na zasluženi odmor, važno je poduzeti sve potrebne mjere kako bi se osiguralo da je vaš dom siguran i zaštićen od potencijalnih provalnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije