Kako uštedjeti pri kupovini hrane

Radiosarajevo.ba
Kako uštedjeti pri kupovini hrane

Za razliku od razvijenih zemalja gdje se za hranu izdvaja oko 15% ličnog dohotka, u Bosni i Hercegovini je ovaj procenat viši od 50%. Nekoliko pametnih savjeta kako pri kupovini hrane uštedjeti, a pritom ne gladovati, donosi portal Namirnice.ba

1. Kupujte domaće mesne proizvode – Kada je mesna industrija u pitanju, možemo kazati da kvalitetom, pa onda i cijenom bez problema možemo parirati i najljućim konkurentima koji dolaze sa strane. Ponuda je raznolika, već imamo nekoliko stabilnih domaćih igrača u tom polju koji se, nastojeći biti bolji od domaće i strane konkurecije, stalno bore za bolju ponudu i prihvatljivije cijene. Domaći mesni proizvodi su, prema podacima i istraživanjima Namirnice.ba, jeftiniji minimalno za 15% do 20% od stranih.

2. Kupujte domaće mliječne proizvode – Mnogi stručnjaci će potvrdno klimnuti glavom na ovo: zbog nerazvijene industrije imamo čist zrak, dobre vode, relativno čistu prirodu. Ako gledamo odnos stranih i domaćih proizvođača, razlika u cijenama mliječnih proizvoda i nije velika. I ove namirnice spadaju u kategoriju najosnovnijih pa, kao i brašno i šećer, podliježu posebnim zakonima formiranja cijena i zaračunavanjima zarada, zbog čega nećete nailaziti na veće razlike u cijenama. Ali, imajući u vidu koliko su ovi proizvodi konzumirana roba, i najmanje razlike, koje ipak idu u korist domaćim proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda, na kraju se osjete.

3. Izbjegavajte mini pakovanja – Izgleda da je svaki ukusan proizvod uguran u  mala pakovanja - luksuz. Proizvođači su najsretniji kada kupujete njihove  proizvode u takvim, jako malim pakovanjima, posebno proizvođači slatkiša. Na njima najbolje zarađuju – i distributeri i proizvođači. Takvi proizvodi su smješteni tamo gdje ćete najprije popustiti pritisku – kod kase za naplatu. Jedino ste tu primorani čekati svoj red, a dok to činite sa najmanje 4 strane zove vas neki od minijaturnih slatkiša čiji su proizvođači platili mnogo da se nalaze upravo na tim, inače najskupljim pozicijama u marketima.

4. Brašno, šećer i ulje kupujte u što većim pakovanjima – Ove tri namirnice spadaju u one najosnovnije. Nekada bi problem predstavljalo variranje cijena gore-dolje, ali danas to nije slučaj. Danas cijene idu samo gore, tako da skupljanje zaliha u ovim namirnicama nije više nikakva sramota … ako je ikada i bila.

5. Pravite planove – recimo sedmični plan obroka za doručak, ručak i večeru. Ovo vam se čmože činiti komplicirano, ali ako ste odlučili da pazite na svoj novac onda bi vam ovo moglo biti od koristi. Tokom sedmične kupovine koristite spisak namirnica koje treba kupiti. Tako štedite na gorivu i na živcima, ne kupujete nepotrebno i neplanski, ali imate i prijatan osjećaj organiziranosti.

6. Cjenkajte se – oni koji paze na svoj novac, obično su spremni na cjenkanje. Nema ništa loše u tome. To će vam, doduše prolaziti uglavnom na pijacama. Prodavačima to nije toliko mrska pojava koliko možda mislite, susreću se oni i sa mnogo ozbiljnijim i opasnijim stvarima.

7. Kupujte u lancima marketa za koje je dokazano da su jeftiniji– portal namirnice.ba sproveo je preko 15 istraživanja cijena u posljednjih 7 mjeseci, upoređujući četiri vodeća marketa u BiH,  a rezultata je uvijek ukazivao da Bingo i Interex imaju najniže cijene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije