Kako urediti špajz: Evo nekoliko korisnih savjeta

Radiosarajevo.ba
Kako urediti špajz: Evo nekoliko korisnih savjeta

Jesen je stigla, priprema zimnice u punom jeku, još samo da sredimo svoje špajzeve.

Dobra organizacija prostora u špajzu jako je važna kako biste lakše smjestili sve što vam je potrebno, ali i pronašli tokom zime.

Danas kada koristimo svaki milimetar stana za svakodnevne potrebe rijetki su oni koji zadrže špajz, a još rjeđi oni koji znaju šta tokom godine odlože u špajz ako ga imaju.

Kad god ne znate šta ćete s nekom namirnicom ili praznom teglom, vi je odložite u špajz, vodeći se vjerovatno onom starom: neka je, zlu ne trebalo.

I tako, tokom godine u špajzu se stvara potpuni haos. E pa, došlo je vrijeme da se bacite na veliko spremanje i da zavedete red u špajzu jer stiže zimnica koju nemate gdje odložiti.

Police od poda do plafona

Kod svakog špajza najvažnija je dobra organizacija prostora jer je uglavnom riječ o maloj prostoriji u kojoj se lako stvara haos. Police su uvijek najbolje rješenje za uređenje špajza jer ih možete postaviti od poda do plafona. Najbolje je da to učinite tako da svakoj možete prići kako biste iskoristili što više prostora. Osim polica, u špajzu su dobro rješenje ladice te pregrade za začine.

Savjeti

Izbacite sve stvari iz špajza. Ovo je prilika da bacite sve stvari koje vam ne trebaju, a koje već duže vrijeme zauzimaju mjesto u vašem špajzu. Ukoliko nemate već ugrađene police, ugradite ih. To je jednostavan posao jer su vam dovoljni držači i police.

Bez žaljenja pobacajte sve namirnice koje ne koristite duže vrijeme ili im je istekao rok trajanja.

Sitnije namirnice, poput onih u kesicama stavljajte u prozirne kutije kako biste ih lakše pronalazili.

Povrće poput krompira i luka držite na najhladnijem i najtamnijem mjestu u špajzu.

Dobro je na kutije stavljati naljepnice, to će vam kasnije sigurno pomoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije