Kako spasiti nokte: Jednostavno je i prirodno, a potrebno imate u kući

Radiosarajevo.ba
Kako spasiti nokte: Jednostavno je i prirodno, a potrebno imate u kući
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Pucanje noktiju prilično je čest problem i može ga uzrokovati suhoća, previše vlage, pretjerana upotreba acetona i slično.

Srećom, postoji puno jednostavnih prirodnih stvari koje vam mogu pomoći da postignete željeni izgled noktiju bez odlaska u salon.

Nanesite krastavac

On nije samo bogat vitaminima A, E, B1, B2, B3 i C, nego sadrži i kalcij i željezo. Jednostavno natopite nokte u ekstraktu soka od krastavca na pet minuta.

Utrljajte ulje čajevca

Ovo eterično ulje možete koristiti ako imate problema s gljivicama tako da njime namočite gazu i omotate je oko nokta.

Procijedite sok od limuna i sode bikarbone

Kako biste očistili i izbijelili nokte kod kuće, operite ih u soku od limuna. Za dublje čišćenje pomiješajte limunov sok sa sodom bikarbonom kako biste dobili tanku pastu pa četkicom za zube iščetkajte nokte.

Nanesite ulje origana

Ovo ulje sadrži timol za koji je dokazano da ima antibakterijska svojstva. Ako imate problema s gljivicama na noktima ili bakterijama, nježno trljajte nokte gazom umočenom u origanovo ulje.

Uzmite jabukovo sirće i vodu 

Kako biste ih izliječili, namočite nokte u otopini napravljenoj od jednakih omjera vode i jabukovog sirćeta. Držite nokte natopljene oko 30 minuta.

Koristite bijeli luk

Usitnite nekoliko čehna i napravite pastu pa je nanesite na problematično područje, piše 24sata.hr.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije