Kako se zaštititi od udara groma i kako pomoći žrtvama ove prirodne pojave

Radiosarajevo.ba
Kako se zaštititi od udara groma i kako pomoći žrtvama ove prirodne pojave
Arhiv / Ilustracija / Grmljavina

Udar groma u tijelo čovjeka može biti smrtonosan. Mnogi su oni koji ne znaju kako se zaštititi od ove opasnosti i kako pomoći osobi u koju je grom udario. Iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo su objasnili kako se ponašati u takvoj situaciji.

Podsjetili su da prilikom udara groma, osoba najčešće dobije opekotine. One se ne moraju nužno pojaviti odmah po udaru. Nekada se mogu pojaviti nekoliko sati poslije.

Osobama koje ostanu žive nedugo poslije udara groma se može pomoći na sljedeći način:

1. Kardiopulmonalnom reanimacijom;

2. Zbrinjavanjem termičkih i mehaničkih povreda;

3. Simptomatskom terapijom koja podrazumijeva provjeru vitalnih funkcija poput rada srca i disanja;

U trenutku ove prirodne pojave, potrebno je poduzeti zaštitne mjere - zauzeti bilo kakav zaklon. Najprikladniji su automobil, željeznički vagon ili napuštena kuća. Kada ne postoji mogućnost za to, preporuka je čučnuti i skupiti se. Dobro je pronaći zaklon u nekom jarku.

Hitna pomoć Kantona Sarajevo je je upozorila da se od udara groma može stradati u objektima koji imaju loše izvedenu ili uopšte nemaju gromobransku instalaciju. Ako se nalazite u takvom objektu, potrebno se udaljiti od zidova i stati u sredinu prostorije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije