Savjeti / Idete na more: Ovo je vodič za sigurno kupanje

12. 08. 2019. u 15:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Spas od nesnosnih vrućina mnogi pronalaze kupanjem u rijekama, jezerima ili moru, ali prilikom ulaska u vodu treba biti oprezan jer neke situacije mogu završiti kobno, piše 24sata.hr.

Ne ulazite u vodu nakon jela

Jedna od najčešćih pogrešaka je ulazak u vodu nakon obroka. Pravilno je nakon jela pričekati barem jedan sat prije odlaska na kupanje.

Ne ulazite u vodu vrući

Mnogi nakon dužeg boravka na suncu, bilo da su se sunčali ili radili nešto drugo, skaču u vodu, kako bi se osvježili i rashladili. Uvijek treba postepeno ulaziti u vodu, dati organizmu priliku da se prilagodi, bez obzira koliko je more ili neka druga vodena površina topla. U protivnom, naše će tijelo u dodiru s hladnom vodom doživjeti šok, što nekad može završiti kobno.

Ne konzumirajte alkohol prije ili za vrijeme kupanja

Upravo je konzumiranje alkohola jedan od glavnih čimbenika rizika kod utapanja, kako kod mladih, tako i odraslih osoba, i svakako ga treba izbjegavati.

Ako imate problema sa zdravljem, povedite društvo

Ako ste hronični bolesnik ili imate neku težu bolest, ne bi se trebali kupati sami, već pazite da vam u blizini uvijek bude ljudi koji bi vam mogli priskočiti u pomoć.

Djecu ne ispuštajte iz vida

Na plažama vrebaju mnoge opasnosti. Djecu uvijek treba držati na oku.

Znajte gdje skačete

Uvijek budite sigurni da je voda u koju skačete dovoljno duboka, pogotovo ako planirate skok na glavu. Najsigurnije je skakati na noge ili sa skvrčenim nogama u položaju “bombe”.

U slučaju nevolje...

Ukoliko vam se dogodi neka nesreća tokom plivanja, ostanite smireni, plutajte na leđima i mašite jednom rukom kako bi dozvali pomoć.

Ne idite daleko sami

Ako planirate plivati daleko od obale, u dubokom, svakako povedite društvo.

Šta kada se netko utapa?

Odmah pozovite pomoć, a ako to niste u mogućnosti, imajte na umu da je uvijek sigurnije utopljeniku pružiti neko pomagalo koje će mu pomoći u plutanju ili ćete ga pomoću njega izvući na sigurno. Utopljenici, naime, često reagiraju u panici i ako dođete u direktan kontakt s njima, mogli bi vas povući sa sobom. Ako već morate ostvariti direktan kontakt, utopljeniku uvijek prilazite s leđa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA