Riječ stručnjaka: Koje su lokacije najopasnije za kupanje i kako izbjeći tragediju

K. S.
Riječ stručnjaka: Koje su lokacije najopasnije za kupanje i kako izbjeći tragediju
Foto: RAS Srbija / Rijeka Morača / Ilustracija

Devetnaestogodišnji mladić iz Sarajeva inicijala A. K. utopio se prošle nedjelje u Jablaničkom jezeru.

U blizini prihvatnog centra 'Sedra' kod Cazina, 11. juna 2019. godine utopio se 29-godišnji migrant iz Afganistana u rijeci Uni.

Tridesetpetogodišnji muškarac nestao je 26. juna u rijeci Drini u blizni naselja Kozluk kod Zvornika.

Pored lijepog vremena i obilja zabave, ljeto nam ponekad donosi i teške ljudske drame. I ovogodišnja sezona kupanja počela je sa crnim bilansima.

Rijeke su izrazito rizične

Visoke temperature tjeraju brojne građane da osvježenje potraže na nekom od kupališta, bilo da su to bazeni, rijeke ili jezera. Proteklih godina zbog nepažnje plivača i brojnih drugih faktora zabilježen je veliki broj slučajeva utapanja.

Bosna i Hercegovina ima veoma brze i hladne rijeke, koje svake godine odnose ljudske živote. Rijeke Bosna, Vrbas, Drina, Neretva, Una samo su neke u kojima se ljudi utope. Brojna kupališta su neobilježena što dodatno povećava rizik. Za razliku od rijeka, koje su izrazito rizične za kupanje, bazeni su uglavnom sigurni, jer se na njima obično o sigurnosti brinu spasioci.

Ljekari su godinama upozoravali da kupanje na kupalištima sa velikom dubinom nije preporučljivo prvenstveno lošim plivačima, maloj djeci, te starijim, bolesnim osobama

Na pitanje čiji ronioci izvlače beživotno tijelo iz rijeke nakon što se pronađe nesretna osoba, iz MUP-a SBK su za Radiosarajevo.ba kazali da to mogu biti ronioci Civilne zaštite ili MUP-a, a nekada i oboje.

rijeka_moraca_ronioci_ras_srbija.JPG - undefined

Foto: RAS Srbija: rijeka_moraca_ronioci_ras_srbija.JPG

“Imamo koordinaciju aktivnosti. Podsjećamo na slučaj sa Prokoškog jezera kod Fojnice, išli su gore i iz Civilne zaštite i iz MUP-a, to su koordinirane aktivnosti. Svi se angažiraju kako bi se tijelo što prije pronašlo”, navode u MUP-u SBK.

Nadzirati djecu

Ponekad je, kažu stručnjaci, dovoljno nekoliko sekundi da se dijete utopi, ali isto tako dovoljno je i tek desetak centimetara dubine vode, te je neophodno stalno nadzirati djecu dok su u vodi.

Čak su i plastični bazeni za djecu ponekad opasni, ako je malo dijete u njemu ostavljeno samo.

Opasno je i skakanje u vodu, tako da nevješte i neiskusne osobe prilikom doskoka nerijetko gube svijest, a moguće su i teške povrede u slučaju da udare u neki predmet.

Zato se preporučuju skokovi sa manjih visina u vodu, gdje se sigurno zna da je dubina odgovarajuća za skok.

Preporučuje se kupanje na uređenim kupalištima koja su pod nadzorom, a ne u rijekama, jezerima ili šljunčarama, koji nisu uređeni za kupanje i nisu pod nadzorom stručnih službi.

Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke i često mijenjaju svoj tok. Jezera imaju nagle promjene dubine i temperature, odnosno, temperatura je u jezeru na površini toplija, a u dubini je hladnija. Velik problem kupačima ponekad predstavlja i raslinje o koje se zapletu, pa se zbog panike do koje može doći, mogu i utopiti. Vrebaju i brojne druge nepredvidive posljedice, poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja na glavu.

Kako bi se izbjegli tragični i nepoželjni događaji, eksperti savjetuju i upozoravaju građane da se pridržavaju preporuka radi sigurnosti na vodi:

Savjeti

1. Ne plivajte najmanje jedan sat nakon obroka - jedna od najčešćih pogrešaka, a koju čine mnogi među nama, ulazak je u vodu nakon što smo pojeli obrok, pa se mnogi zaguše zbog pritiska želuca

2. Ne plivajte ako ste konzumirali alkohol - upravo je konzumiranje alkohola jedan od glavnih čimbenika rizika kod utapanja, kako kod mladih, tako i odraslih osoba, i svakako ga treba izbjegavati

3. Ne ulazite vrući u vodu - jedna od čestih pogrešaka koju čine mnogi od nas je da nakon dužeg boravka na suncu, ulazimo u vodu, kako bismo se osvježili i rashladili. Uvijek treba postepeno ulaziti u vodu, dati organizmu priliku da se pripremi i prilagodi, bez obzira koliko je more ili neka druga vodena površina topla. U protivnom, naše će tijelo u dodiru s hladnom vodom doživjeti šok.

4. Ne skačite u vodu nepoznate dubine - kada skačete, umjesto na glavu, skačite na noge

5. Ako niste posve zdravi, ne kupajte se na osamljenim mjestima, a ako bolujete od nekih kroničnih i težih bolesti, izbjegavajte kupanje na osamljenim i nesigurnim mjestima; budite u blizini ljudi, kako bi vam, ako zatreba, mogli priskočiti u pomoć

Boračko jezero, Foto: Čitatelj - undefined

: Boračko jezero, Foto: Čitatelj

6. Imate li djecu, neprestano ih držite na oku - roditelji se nikada, pa tako ni na kupanju, ne smiju posve opustiti; djecu je potrebno neprestano imati na oku i brinuti se za njihovu sigurnost; među ljudima i u gomili djeca se lako izgube, kao što se lako utope i u plićaku; jdnako tako, nikada, ali baš nikada, ne računajte da se starije dijete može samo brinuti za mlađeg brata ili sestru; sigurnost djeteta vaša je dužnost, nikako drugog djeteta; nadzirite svoju djecu, čak i ako znaju plivati

7. Neplivači ili osobe koje slabije plivaju obavezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje

8. Ne skačite u vodu nepoznate dubine

9. Izbjegavati plivanje u samoći - plivajte u blizini spasilaca te poštuj upute i znakove spasilaca dogodi li se nevolja, ostanite smireni, plutajte na leđima i mašite jednom rukom za pomoć

10. Ako u vodi uočite nekog u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć te pozovite nadležne službe na broj 122 ili 124.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije