Kako se riješiti žutih mrlja na madracu? Ovaj trik trebao bi uspjeti

1
Radiosarajevo.ba
Kako se riješiti žutih mrlja na madracu? Ovaj trik trebao bi uspjeti
FOTO: Pixabay / Madrac/Ilustracija

Za optimalno dnevno funkcioniranje potreban nam je kvalitetan san, a da bismo ga postigli potrebno je osigurati adekvatne uvjete za neometano spavanje. Zadovoljavajućem psihofizičkom stanju nakon spavanja svakako doprinosi i odabir madraca.

No, poznato je da se na madracima često pojave žute mrlje neugodnoga izgleda. Najčešće nastaju kao posljedica sakupljanja sebuma, odnosno ulja koje naše tijelo proizvodi kako bi hidratiziralo kožu. U nekim slučajevima radi se o posljedici jela u krevetu ili pak intkontinencije.

Iako na prvi pogled djeluju bezopasno, neke od njih mogu biti opasne po vaše zdravlje. Ove potonje nastaju kao rezultat plijesni koja se razmožava zbog znoja, urina i ulja. Plijesan koristi topao zrak i vlagu kako bi se širila, a neke od njih sadrže mikotoksin, piše Direktno.

Profesor Rosensaft osudio izjave izraelskog ambasadora o Srebrenici

Profesor Rosensaft osudio izjave izraelskog ambasadora o Srebrenici

Riječ je o supstanci koja napada ljudski respiratorni trakt, dok neke druge supstance negativno djeluju na kožu te generiraju infekcije. Kako biste se što bezbolnije riješili ovakvih pojava, potrebno je jednostavno zamijeniti madrac ili isprobati nekoliko kućnih trikova. Jedan od najučinkovitijih trikova onaj je s vodom, solju i sodom bikarbonom.

Učinak je isti napravite li smjesu ili utrljate li sodu bikarbonu izravno na madrac. Nakon 30-ak minuta potrebno je obrisati mrlju mokrim peškirom. Isti postupak možete isprobati i sa sodom bikarbonom i deterdžentom za suđe, no tada je dovoljno da smjesa odstoji 10-ak minuta nakon čega je potrebno područje poprskati vodikovim peroksidom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije