Kako sačuvati veš mašinu? Uštedite novac ne radeći ovu stvar

0
Radiosarajevo.ba
Kako sačuvati veš mašinu? Uštedite novac ne radeći ovu stvar
Foto: Pexels / Veš mašina

Kad je TikTokerica koja objavljuje na računu @alanalpc, poznatija kao Messy SAHM, objavila video u kojem je skinula lopatice koje unutar bubnja okreću veš i vodu da bi ih očistila, prizor dijelova koji nikada nisu očišćeni mnoge je šokirao i učinio da video doživi više od 4 miliona pregleda. 

Na snimci se vidi kako Messy SAHM uklanja pregrade unutar mašine, lopatice koje pokreću vodu i odjeću dok se mašina vrti. Međutim, drugi TikTokeri, te stručnjaci u Wayfairu UK, upozorili su da bi pridržavanje ovih savjeta moglo oštetiti mašinu i u konačnici stajati stotine, ili čak hiljadu eura (oko 2 hiljade KM) za popravak, a moglo bi se čak dogoditi da trebate kupiti novu mašinu

Tiktokerica Ann Russel koja sa svojih 2,6 miliona pratitelja dijeli savjete za čišćenje, upozorila je svoju publiku da pregrade u perilicama rublja – nikako ne skidaju. Također, dr. Gareth Nye, mikrobiolog i voditelj programa za medicinsku nauku, ponovio je Annino upozorenje, govoreći u ime Wayfaira.

S ove strane Drine | Banjac: Vučiću je „ona stvar“ u procijepu - zato merači Tuzlu

S ove strane Drine | Banjac: Vučiću je „ona stvar“ u procijepu - zato merači Tuzlu

Pregrade unutar vaše veš mašine mogu se začepiti i to smanjuje učinkovitost mašine, međutim, pregrade su vrlo krhke i lako se mogu oštetiti. Stoga je uvijek preporučljivo potražiti pomoć stručnjaka kada čistite unutarnje dijelove bilo kojeg električnog uređaja, posebno vaše veš mašine, kazao je.

Dodaje kako je dobro držati se mjesečnog ritma kod čišćenja perilice rublja, ako doista želimo da ostane čista

@annrussell03

♬ original sound - Ann Russell She/Her

"Glavna područja na koja se treba usredotočiti prilikom čišćenja veš mašine su bubanj, brtva na vratima, ladica i filtri" pojasnio je.

Da biste očistili ladicu za prašak, izvucite je i stavite u toplu vodu kojoj ste dodali malo sapuna. Pustite da se malo odmoći, pa nježno oribajte ostatke praška dok ne bude čista. Nakon čišćenja ladicu osušite krpom, pa ostavite da se osuši na zraku

Naravno, ako vaša mašina ima program samočišćenja, to je najbolji način da ju jednom mjesečno očistite, piše 24Sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije