Kako prepoznati intoleranciju na gluten

Radiosarajevo.ba
Kako prepoznati intoleranciju na gluten
Intolerancija na gluten sve je češća pojava kod ljudi, a može dovesti do ozbiljnih i štetnih komplikacija ako se njeni simptomi ignoriraju. Stoga, naučite kako prepoznati intoleranciju na gluten.

Gluten je bjelančevinasta tvar koja hrani daje određenu elastičnost. Najčešće se dodaje u kruh, peciva te različite tjestenine, točnije namirnice koje svakodnevno konzumiramo.

No, to nije sve. Gluten je sastojak koji se često zna skrivati i u hrani za koju nikada ne bismo ni pomislili da sadrži gluten. To su grickalice, juhe, pizza, industrijski proizvodi, ali i dječja hrana. Ono što je najveći problem jest prepoznati da se radi o intoleranciji na gluten, prenosi RTL.hr.

Najprije moramo reći da celijakija (alergija na gluten) te intolerancija nisu jedno te isto, odnosno među njima postoji razlika o kojoj ćemo neki drugi put.

Iako teško, intoleranciju na gluten ipak možemo prepoznati, dijagnosticirati i djelovati kako bismo spriječili daljnje zdravstvene probleme.

Simptomi intolerancije:

  1. depresija
  2. nedostatak koncentracije
  3. glavobolja
  4. promjena raspoloženja
  5. nadutost i bolovi u trbuhu
  6. proljev
  7. ekcem
  8. psorijaza

Što prije prepoznamo ove simptome i izbacimo gluten iz svoje prehrane, osjećat ćemo se bolje, a simptomi će nestati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije