Kako prepoznati intoleranciju na gluten
Gluten je bjelančevinasta tvar koja hrani daje određenu elastičnost. Najčešće se dodaje u kruh, peciva te različite tjestenine, točnije namirnice koje svakodnevno konzumiramo.
No, to nije sve. Gluten je sastojak koji se često zna skrivati i u hrani za koju nikada ne bismo ni pomislili da sadrži gluten. To su grickalice, juhe, pizza, industrijski proizvodi, ali i dječja hrana. Ono što je najveći problem jest prepoznati da se radi o intoleranciji na gluten, prenosi RTL.hr.
Najprije moramo reći da celijakija (alergija na gluten) te intolerancija nisu jedno te isto, odnosno među njima postoji razlika o kojoj ćemo neki drugi put.
Iako teško, intoleranciju na gluten ipak možemo prepoznati, dijagnosticirati i djelovati kako bismo spriječili daljnje zdravstvene probleme.
Simptomi intolerancije:
- depresija
- nedostatak koncentracije
- glavobolja
- promjena raspoloženja
- nadutost i bolovi u trbuhu
- proljev
- ekcem
- psorijaza
Što prije prepoznamo ove simptome i izbacimo gluten iz svoje prehrane, osjećat ćemo se bolje, a simptomi će nestati.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.