Kako pravilno oprati zavjese u mašini za veš?

0
Radiosarajevo.ba
Kako pravilno oprati zavjese u mašini za veš?
Foto: Pexels / Ilustracija

Pravilno pranje zasvjesa u mašini za veš nije pretjerano komplikovano, iako vam se možda na prvu čini da jeste.

Iako je pranje i vješanje zavjesa jedan od dosadnijih kućanskih poslova, kada je sve gotovo, veliki je užitak vidjeti ih čiste i mirisne. Uostalom, to je nešto što se ne radi toliko često pa onda valja to uraditi kako treba.

Za početak, najvažnije je vrlo pažljivo skinuti zavjese. Nemojte ih naglo povlačiti i obavezno uklonite "klizače" kako se lagana tkanina ili čak čvrsta traka koja je drži ne bi potrgala.

Muzej ratnog djetinjstva održao izložbu u Južnoj Koreji

Muzej ratnog djetinjstva održao izložbu u Južnoj Koreji

U slučaju da zavjesu perete s drugom tkaninom, svakako je stavite u vrećicu za pranje jer će ona zaštititi ovaj osjetljivi materijal od svih vezica, dugmadi, konca, grubih rubova...

Nadalje, dok stavljate zavjesu u bubanj mašine, nemojte je neoprezno uvlačiti, već je pokušajte preklopiti da ne bude gusto skupljena. Inače će biti toliko izgužvana da će se kasnije morati peglati, a to se lako može izbjeći pažljivim slaganjem u mašinu. Ako je lijepo posložite, bit će dovoljno prostora da voda prodre u sve dijelove zavjesa i opere ih jednako, bez gužvanja.

Kako pravilno održavati i očistiti laminat i drvene podove?

Kako pravilno održavati i očistiti laminat i drvene podove?

Naspite bilo koji kvalitetniji deterdžent za veš, ali nemojte pretjerivati ​​kako bi se lijepo isprao. Omekšivač je neophodan kod pranja zavjesa jer osim što će tkaninu učiniti mekom, zaštitit će zavjesu od oštećenja, a dat će joj i ugodan miris koji će kasnije ispuniti cijeli dom.

Sljedeći korak je podešavanje temperature, a kod tankog materijala od kojeg su zavjese napravljene, važno je pripaziti - najviša dopuštena temperatura je 30-40 stepeni. Iako ove temperature obično nisu posebno učinkovite protiv postojanih bakterija i virusa, za zavjesu koja upija mirise dima i kuhinjske mirise ili prašinu, bit će sasvim dovoljne. Osim toga, postavite najmanju brzinu kako bi zavjese nakon pranja izgledale besprijekorno.

Zavjesu objesite odmah nakon pranja, a ako je potrebno peglanje učinite to što prije kako bi se lakše izravnala, piše Jutarnji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije