Kako pravilno održavati i očistiti laminat i drvene podove?

0
Radiosarajevo.ba
Kako pravilno održavati i očistiti laminat i drvene podove?
Foto: Pexels / Ilustracija / Čišćenje drvenog poda

Kod čišćenja i održavanja parketa i laminata treba obratiti pažnju na jednu osobinu kako bi izgled i svojstva trošenja što duže ostali nepromijenjeni.

Ključ lijepih i besprijekornih podova krije se u redovnom čišćenju i pravilnom održavanju. Kako biste izbjegli oštećenja i bespotrebne sate čišćenja drvenih podova i laminata, ovi savjeti pomoći će vam da vaši podovi uvijek izgledaju besprijekorno.

Drvene podne obloge i laminat najčešći su izbori, a osim što su vrlo slični izgledom, zahtijevaju i vrlo sličan način održavanja. Uz pravilan način održavanja i nekoliko praktičnih trikova uvijek će izgledati lijepo, sjajno i čisto.

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uzmite u obzir preporuke proizvođača

I kod laminata i kod parketa, prije upotrebe hvaljenih sredstava za čišćenje ili isprobavanja trikova za čišćenje (budite oprezni s "uradi sam preporukama", poput sirćeta za poliranje parketa, pogotovo ako je lakiran, prvo pročitajte preporuke proizvođača.

Većina proizvođača ima vodiče za proizvode i Miris svježine i udobnosti: Uz ove trikove će vam dom mirisati odmah s vratadetaljne upute o tome kako očistiti podove. No, to ne znači da kupujete sve što vam preporučuju, jer su ti proizvodi obično skuplji, a vrlo često sličnih proizvoda ima u trgovini po pristupačnijim cijenama.

Stavio je samo jedan sastojak na metlu i kuća mu je zablistala: Svi su oduševljeni ovim trikom

Stavio je samo jedan sastojak na metlu i kuća mu je zablistala: Svi su oduševljeni ovim trikom

S mrljama djelujte brzo

Niti jedan pod, osim pločica, nije u dobrom odnosu s tekućinom. Stoga, ako prolijete sok ili vidite mrlju na podu, odmah je očistite kako se ne bi postala tvrdokorna što će zahtijevati traženje radikalnijeg rješenja. Najbolji način čišćenja je mlaka voda, nježno sredstvo za čišćenje i meka krpa. Tragovi guma, potplata od cipela ili plastike lako će nestati s malo acetona nanesenog na vatu ili suhu krpu. Što se tiče drvenih obloga, puder ili talk odličan je izbor za borbu protiv masnih mrlja, a ostatak, mrlje od kafe ili crnog vina lako će se očistiti zbog lakirane zaštitne barijere.

Nemojte koristiti abrazivni pribor

I laminati i drveni podovi mogu se izgrebati, stoga zaboravite na ribanje grubom stranom spužvice ili žicom za posuđe. Iako se ovi podovi mogu očistiti metlicom s mekim vlaknima, usisavač je vaš najbolji saveznik za čišćenje. Većina modela ima posebnu četku za parket, koja uklanja prljavštinu bez ogrebotina. No, budite oprezni s točkićima usisavača, često oni uzrokuju ogrebotine, a da to i ne primijetite.

Nemojte ih prečesto prati

Voda je najčešći neprijatelj ovih podova jer može prodrijeti u unutrašnjos i uzrokovati dizanje parketa ili čak napraviti mrlje ako ostavite lokvice. Stoga ih nemojte prečesto kvasiti, a kada ih i perete, pazite na količinu vode te koristite krpu mikrovlakana koja se može dobro ocijediti.

Ilustracija

Izbjegavajte određena sredstva za čišćenje

Općenito, budite oprezni sa svim onim proizvodima koji obećavaju uglancan, blistav pod bez tragova i ogrebotina. Sirće izbjegavajte ako imate lakirane parkete, a u slučaju drvenih podnih obloga pažnju obratite i na određene deterdžente koji mogu oštetiti njihov zaštitni sloj. Izbjegavajte proizvode koji sadrže vosak ili silikon jer lak vašeg poda neće dopustiti da prodru, pa će umjesto njege stvarati film na površini koji će biti savršena podloga za nakupljanje prljavštine.

Kod laminata zaboravite na sredstva za čišćenje na bazi ulja jer mogu ostaviti tragove i ili oštetiti zaštitni sloj. Upotreba voska također nije preporučljiva. Idealna su posebna sredstva za čišćenje za svaku vrstu poda, a koristite ih umjereno i nikada ih ne nanosite izravno na pod, piše Tportal. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije